Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο της… ΔΕΘ, αναμένεται να γίνουν τα εννιάμερα του ΣΥΡΙΖΑ που την Τρίτη εισήλθε στην εντατική χωρίς ζωτικές λειτουργίες μετρώντας ώρες πριν… εκπνεύσει πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε και τελείωσε με την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να καρατομήσει τον Σώκρατη Φάμελλο προκειμένου να τοποθετήσει ως πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος των 13-0 Νίκο Παππά.

Τον ανακοίνωσε πλέκοντάς του το εγκώμιο. Μπροστά στο ενδεχόμενο να τον χάσει από σύμμαχο και να βρεθεί δίπλα στον Παύλο Πολάκη ουσιαστικά του χάρισε την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όσοι δηλαδή μείνουν, και έβαλε τους τίτλους τέλους μιας φαρσοκωμωδίας που δεν ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, αλλά το 2012 όταν οι αγανακτισμένοι ψηφοφόροι έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνοντας ώθηση σε αυτό που ακολούθησε, δηλαδή την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το 2015. Με ό,τι, δυστυχώς, ακολούθησε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε. Αυτό που συνέβη στην ΚΟ ήταν το κύκνειο άσμα. Η διάσπαση, η διάλυση και η κατάρρευση έχουν έρθει. Απλά δεν έχει βγει το σχετικό ιατρικό ανακοινωθέν που να αναφέρει την ώρα του –πολιτικού πάντα– θανάτου, ενός κόμματος που βρέθηκε στο πολιτικό προσκήνιο ανεβαίνοντας σε ένα κύμα οργής και συντήρησης, στη δημιουργία του οποίου συνέβαλε. Και όπως γρήγορα ανέβηκε, ακόμη πιο γρήγορα –σχεδόν κουτρουβαλώντας– κατέβηκε.

Είναι αδύνατον μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως ήταν. Είναι αδύνατον γενικά να συνεχίσει. Η αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου στην εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη για καρατόμηση και αντικατάστασή του από τον Νίκο Παππά –το εγκώμιο του οποίου έπλεξε χαρακτηρίζοντας σχεδόν ως προτέρημα την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο– δεν επιτρέπει την παραμικρή αισιοδοξία.

Πώς δηλαδή θα συνεχίσει ο Σωκράτης Φάμελλος σε έναν ΣΥΡΙΖΑ που ο πρόεδρός του δεν τον θέλει; Πώς θα παραμείνει η Όλγα Γεροβασίλη και πώς θα βρίσκεται στο ίδιο κόμμα η Κατερίνα Νοτοπούλου που καταγγέλλει το… συντροφικό μπούλινγκ; Η Αθηνά Λινού μπορεί να βρίσκεται σε ένα κόμμα ο αρχηγός του οποίου αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί και να τη διαγράψει για τα μάτια του Παύλου Πολάκη;

Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις. Και μόνο όμως οι παραπάνω είναι ικανές να οδηγήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ σε αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ικανό αυτό όπως και οι στοχοποιήσεις από τα τρολ της Κουμουνδούρου για να τους αναγκάσουν να μείνουν σε αυτό το κόμμα; Δύσκολο. Θα περιμένουν την Κεντρική Επιτροπή δίνοντας παράταση ζωής; Και πάλι δύσκολο. Αν το κάνουν θα είναι για να αποφύγουν τον μουντζούρη και κυρίως τις δολοφονίες χαρακτήρων που ήδη ξεκίνησαν…