Από την ημέρα του περιβόητου «ούτε ούτε» που είχε πει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε κυβέρνηση εφόσον η απλή αναλογική και στη συνέχεια η δεύτερη κάλπη με την ενισχυμένη αναλογική δεν έδιναν πλειοψηφία, το ΠΑΣΟΚ άρχισε να χάνει ως προς την ουσία της πολιτικής του ύπαρξης. Τώρα έχει πάει ένα βήμα παραπάνω επιστρέφοντας στη ρητορική του 1980 και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η… σοβαρή αντιπολίτευση χάθηκε μεταξύ της αγωνίας του Νίκου Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και της αδυναμίας να καρπωθεί την εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2023, όταν οι πολίτες απάντησαν τόσο σε αυτόν όσο και στον Αλέξη Τσίπρα δίνοντας αυτοδυναμία στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ν.Δ.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ξαναφέρνει στο προσκήνιο την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη να συμβαδίσει με το σήμερα και να κοιτάξει στο μέλλον. Η απόφασή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας παράλληλα πως λέει ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια αλλά με άλλες… προϋποθέσεις παραπέμποντας σε μια συνταγματική αναθεώρηση που θα ολοκληρωθεί σε περίπου 5 χρόνια από σήμερα, χαρακτηριστική.

Όπως χαρακτηριστική ήταν και απόφασή του να καταψηφίσει την επιστολική ψήφο αναζητώντας προσχήματα ανάλογα με αυτά που προτάσσει και σήμερα. Μέχρι και τη θεωρία συνωμοσίας του Κυριάκου Βελόπουλου και των απογοητευμένων συριζαίων δείχνει έτοιμος να υιοθετήσει ως προς το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου αλλά και συνολικά κατ' επέκταση της ψήφου για τις ευρωεκλογές.

Ο δρόμος που έχει επιλέξει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δείχνει ένα κόμμα που ζει ή μάλλον ξαναζεί στο 1980. Αναζητεί τους ψηφοφόρους που του έφυγαν και βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ. Ψάχνει μπλε και πράσινα καφενεία και τάσσεται στην πλευρά του λαϊκισμού και του διχασμού. Ακολουθεί κατά πόδας την τακτική ενός αποτυχημένου ΣΥΡΙΖΑ μόνο και μόνο για να χαϊδέψει αυτιά ακραίων οπαδών, που όμως έχουν ταυτιστεί με την αρένα της Κουμουνδούρου.

Και κάπου εκεί αρχίζει να μετρά απώλειες. Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse αποτελεί καμπανάκι. Το ενδεχόμενο να αποτύχουν οι στόχοι που έχουν τεθεί, ειδικά ως προς την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές, είναι ορατό, αν και στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν επίσης αδυναμία να ανακάμψουν όχι από τα ποσοστά των εκλογών του 2023 αλλά από τα δημοσκοπικά ποσοστά που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι άκρως απογοητευτικά.

Η αντίδραση του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και της Νάντιας Γιαννακοπούλου δεν είναι απλά για να πάνε κόντρα στον Νίκο Ανδρουλάκη. Είναι επί της ουσίας. Επί της θέσεως που εκφράζει το ΠΑΣΟΚ με… εντολή προέδρου. Θέσεως που απέχει από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ με προσχήματα έωλα και αστεία. Η κομματική πειθαρχία ενδεχομένως να λειτουργήσει ως προς τη στάση των βουλευτών του κόμματος. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα ως προς τη στάση των ψηφοφόρων του. Εκεί δεν χωρά κομματική πειθαρχία, ειδικά την ώρα της κάλπης…