Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη, με τους διαξιφισμούς ανάμεσα στον Νίκο Ανδρουλάκη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να δημιουργούν συνθήκες διάσπασης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και η Νάντια Γιαννακοπούλου έδειξαν τα... δόντια τους, με αφορμή το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

Από την πρώτη στιγμή, η κατάσταση μύριζε... μπαρούτι με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να σημειώνει ότι η άποψη Ανδρουλάκη δεν τον βρίσκει σύμφωνο. «Ο κόσμος δεν κατανόησε τη θέση μας για τα μη κρατικά ΑΕΙ και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 2006 επί Καραμανλή και ήταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων», είπε ο βουλευτής με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να σηκώνει το γάντι απαντώντας: «Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει την ίδια θέση διαχρονικά. Μην κάνεις κοπτοραπτική στα λόγια του». «Οπως, πρόεδρε, έλεγες τις απόψεις σου, έτσι θα τις λέω κι εγώ», συνέχισε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και το θερμόμετρο ανέβηκε στο κόκκινο. 

«Η θέση είναι λάθος, θα μας κάνει ζημιά» 

Λίγα λεπτά αργότερα, η Νάντια Γιαννακοπούλου πήρε το... όπλο της. «Κλείνουμε τα μάτια ότι υπάρχουν ήδη δεκάδες κολέγια –πολλά από τα οποία της κακιάς ώρας– που λόγω ευρωπαϊκού πλαισίου βγάζουν αποφοίτους με εγκεκριμένα πτυχία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», είπε η βουλευτής, προσθέτοντας ότι «η θέση είναι λάθος, θα μας κάνει ζημιά και δεν μας δίνει καμία δυνατότητα να διεκδικήσουμε ούτε κεντρώες δυνάμεις ούτε κεντροαριστερές». 

«Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας» 

Ταυτόχρονα, η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ότι «ταυτιζόμαστε με όσους μάχονται υπέρ του μόνου μονοπωλίου που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτό της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είμαστε υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή. Θέτεις θέμα κομματικής πειθαρχίας;», με τον Νίκο Ανδρουλάκη να απαντά: «Το έχω πει στη συνέντευξή μου». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ότι θα θέσει κομματική πειθαρχία. Σε κάθε περίπτωση, τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση καταδεικνύουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι πρόκειται να χάσει και τη δεύτερη θέση, προφανώς η γκρίνια των βουλευτών θα μεγαλώνει, με τα αποτελέσματα να είναι τουλάχιστον... απρόβλεπτα.