Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ξεφύγει. Η αδυναμία του να δικαιολογήσει επαρκώς τη στάση του στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, οι παλινδρομήσεις και η επιλογή της τοξικότητας και του λαϊκισμού τον οδηγούν σε μονοπάτια εκτός λογικής αλλά και θεσμικής λειτουργίας του ως αρχηγού κόμματος. Έθεσε, μιλώντας στο MEGA, θέμα απώλειας της δεδηλωμένης της κυβέρνησης για το θέμα του νομοσχεδίου των ομόφυλων που δεν ψήφισαν βουλευτές της. Αν ρωτούσε πριν το πει αυτό, ίσως να μην είχε εκτεθεί ανεπανόρθωτα.

Μπορεί στο πλαίσιο του λαϊκισμού αυτό να κυκλοφόρησε μέσω των τρολ του Διαδικτύου και κάποιων στελεχών, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, όμως θέμα απώλειας της δεδηλωμένης ούτε τέθηκε ούτε τίθεται ακόμη και στην περίπτωση που ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν περάσει από τη Βουλή.

Η δεδηλωμένη αποκτάται με τις προγραμματικές θέσεις που αναλύει η κυβέρνηση στη Βουλή όταν αναλαμβάνει καθήκοντα και χάνεται μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα με την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ουδείς τόλμησε να το κάνει, κανένα από τα κόμματα που έχουν τη σχετική, βάσει του συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, δυνατότητα.

Γιατί; Μα διότι δεν μπορεί να τεθεί θέμα απώλειας της δεδηλωμένης, πολύ περισσότερο τη στιγμή που το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία. Αν ο Νίκος Ανδρουλάκη ήθελε να μπορεί να υποστηρίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει τη δεδηλωμένη θα μπορούσε άνετα να συμπράξει με τον Αλέξη Χαρίτση και τη Νέα Αριστερά και να υπογράψουν από κοινού σχετική πρόταση ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Δεν το έπραξε όμως, διότι γνωρίζει πως η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και διαθέτει και τη δεδηλωμένη. Ναι, αν δεν περάσει ένα νομοσχέδιο μια κυβέρνηση πλήττεται πολιτικά. Δεν χάνει όμως τη δεδηλωμένη. Και σίγουρα δεν μπορεί να το υποστηρίζει αυτό ο αρχηγός ενός κόμματος που δηλώνει ότι είναι η… σοβαρή αντιπολίτευση διεκδικώντας να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και στη συνέχεια –κάποια στιγμή ίσως– να κυβερνήσει.

Κάποιος πρέπει να προφυλάξει τον Νίκο Ανδρουλάκη από τέτοια σφάλματα. Από αναφορές που τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα.