Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ και την πρότασή του για υιοθέτηση του σκανδιναβικού μοντέλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «η επιβολή διδάκτρων αναγκάζει φοιτήτριες να αναζητούν sugar daddies για να καλύψουν τις σπουδές τους. Με γνωστά ανταλλάγματα φυσικά, τα ξέρετε».

«Το ΠΑΣΟΚ, ειδικά, λέει ότι απλά πρέπει πρώτα να γίνει αναθεώρηση του άρθρου 16 και επικαλείται το ανέκδοτο του σκανδιναβικού μοντέλου, οι φοιτητές του οποίου έχουν πικρή πείρα από την επιβολή διδάκτρων», είπε συγκεκριμένα. «Μάλλον πρέπει να βρείτε άλλο καπιταλιστικό παράδειγμα να αντιγράψετε», συμπλήρωσε.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνθηκε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επικαλείται το ευρωπαϊκό μοντέλο έναντι του κυπριακού, κάνει άσφαιρη και παραπλανητική κριτική, καθώς προωθείται σε όλη την ΕΕ η ιδιωτικοποίηση.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου «έκτρωμα από την αρχή μέχρι το τέλος» και πρόσθεσε ότι αντί πτυχίων με αξία θα υπάρξουν πτυχία με τιμή. «Θεσμοθετείτε πτυχία με τιμή αντί για πτυχία με αξία, τα οποία θέλουν οι φοιτητές. Η κυβέρνηση, θέλει να προωθήσει το πανεπιστήμιο της αγοράς, που φιλοτεχνείται από τα λόμπι της Ε.Ε.», πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην κριτική του για το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση μεταφέρει τη φωνή του ΣΕΒ και των ομίλων που ζητούν ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και να λειτουργούν τα δημόσια σαν επιχειρήσεις», είπε επίσης και προσέθεσε: «Η κυβέρνηση παραδίδει στους επιχειρηματίες έναν τομέα με εγγυημένη πελατεία γιατί καλύπτει κοινωνική ανάγκη, όπως έκανε με την ενέργεια, τον σιδηρόδρομο και την υγεία και λέει ότι δήθεν θα αναβαθμίσει το δημόσιο η ιδιωτικοποίηση και η "απελευθέρωση"».