Έντονα καιρικά φαινόμενα σημειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, μετά τη δημοσιοποίηση των 7+1 σημείων διαφωνίας επί του νομοσχεδίου για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σε προδιαγεγραμμένο «αντάρτικο» προχώρησαν οι βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης επέβαλε θέμα κομματικής πειθαρχίας, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί διαφωνίες και παρρεκλίσεις.

Βέβαια, για τη θύελλα που μοιραία θα ξεσπούσε στο ΠΑΣΟΚ, με κάποια αφορμή, είχατε διαβάσει πρώτοι εδώ (28.2.2024, Quo vadis ΠΑΣΟΚ), όπου σας είχα πληροφορήσει ότι «ο μόνος που δεν γελάει με τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης».

Ειδικότερα πάντως ως προς το θέμα του νομοσχεδίου Πιερρακάκη, δεν συμφωνούν όλοι εντός κόμματος με την απόφαση Ανδρουλάκη, λέγοντας πως θα επιφέρει εκλογικό κόστος, καθώς δεν διαφοροποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η άποψη της ηγεσίας είναι διαφορετική και –όπως ισχυρίζονται– εδράζεται σε δημοσκοπικά δεδομένα.

Κατά τη Χ. Τρικούπη, οι μετρήσεις δείχνουν περίπου ένα 40% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να είναι κατά, ένα 30% να είναι υπέρ υπό προϋποθέσεις και ένα υπόλοιπο 30% ανεπιφύλακτα υπέρ. Το «σκορ» δηλαδή ανέρχεται σε 40% «κατά» και 60% «ναι και μάλλον ναι».

Η επιχειρηματολογία της ηγεσίας είναι μπορεί να κερδηθεί και το 30% που αμφιταλαντεύεται και έτσι το 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ να είναι σύμφωνο με την απόφαση. Δεν ξέρω ποιος τα εισηγείται αυτά, αλλά δεν μου φαίνεται περίεργο ότι πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη μαζεύονται πολλά μαύρα σύννεφα...