Καυστικός ήταν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τις πέντε «κωλοτούμπες» τις οποίες έχει κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφορικά με το νομοσχέδιο των μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Από τις 20/12/2023 μέχρι και χθες, το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει τόσες πολλές φορές στάση, που αν κάποιος δεν παρακολουθεί το πολιτικό ρεπορτάζ επισταμένως, είναι δύσκολο να μπορέσει να πει με ασφάλεια, τι ακριβώς υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο -τελικά- θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και τι φέρνει στον δημόσιο διάλογο, ως αντιπρόταση.

Ενδιαφέρον όμως έχει η παρομοίωση που έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ότι το ΠΑΣΟΚ μοιάζει με τον Γιώργο Κωνσταντίνου κατά την παλιά ελληνική ταινία που στο ζαχαροπλαστείο δεν μπορούσε να παραγγείλει το γλυκό που ήθελε και το έλεγε μπερδεμένα. Αυτό, διότι το «Σκανδιναβικό μοντέλο» που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ανύπαρκτο, καθώς η κάθε Σκανδιναβική χώρα, έχει εντελώς διαφορετικό μοντέλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κι επειδή ως άλλοι Βαρουφάκηδες χρησιμοποίησαν την «δημιουργική ασάφεια», αντί να πουν ξεκάθαρα «θέλουμε το μοντέλο της Φινλανδίας, ή της Σουηδίας, ή της Νορβηγίας, ή της Δανίας», αυτό που υποστηρίζουν είναι ένα μοντέλο «ποτ-πουρί» με λίγα στοιχεία από κάθε χώρα! Δηλαδή, η «σοβαρή και θεσμική αντιπολίτευση» -που καμώνεται ότι είναι το ΠΑΣΟΚ- μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τις "κωλοτούμπες" του, εφηύρε ένα ανύπαρκτο μοντέλο εκπαίδευσης, προκειμένου να το επικαλεστεί!

Όταν επικαλούμαστε ένα μοντέλο, κύριε Ανδρουλάκη, καλό είναι να φροντίζουμε να είναι πρώτα απ' όλα υπαρκτό και στη συνέχεια να είναι επιτυχημένο. Όχι να επιλέξουμε κάποια κομμάτια των μοντέλων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από κάθε Σκανδιναβική χώρα και να το αποκαλέσουμε εμείς «Σκανδιναβικό μοντέλο». Τέτοιου είδους καφενειακές συμπεριφορές, ο κόσμος τις περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον καλά θα κάνει να τις περιμένει και από το ΠΑΣΟΚ, διότι τον τελευταίο καιρό έχει γίνει οφθαλμοφανές ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά σε επίπεδο ρητορικής και πολιτικής. Αν ο στόχος είναι να φτάσει και το ΠΑΣΟΚ στο 3%, να συνεχίσει ακριβώς στον ίδιο δρόμο. Αρκεί να ξέρει εκ των προτέρων, ότι όχι απλώς είναι μονόδρομος, αλλά είναι και κατηφόρα.

Η δήλωση του Κυριάκου Πιερρακάκη

«Κύριε Μάντζο ευχαριστώ για την απάντησή σας, η οποία κατά τη γνώμη μου, αντανακλά ένα άγχος για τις πέντε κυβιστήσεις που έχετε κάνει σε δυόμιση μήνες. Τις σταχυολογώ με ημερομηνίες:

Στις 20/12/23 Νίκος Ανδρουλάκης: "δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημοσίων". Όλες οι γνωμοδοτήσεις ήταν ήδη στον αέρα, ξέραμε ότι πρόκειται για νόμο, "δεν θα μπω εμπόδιο", ρητή τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ

Δεύτερη: 12/02/24, ημερίδα in social: "Σήμερα προτείνουμε το Σκανδιναβικό παράδειγμα στην Παιδεία".

Τρίτη: 22/02/24 "Τον νόμο για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια, δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη-κρατικό, μη-κερδοσκοπικό και εν τέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο". Ο νόμος κατατέθηκε δυο ημέρες μετά, δεν τον είχε δει ο κύριος Ανδρουλάκης στην τελική του μορφή, όταν το είπε αυτό.

Τέταρτη τοποθέτηση: "Συμφωνούμε στην ίδρυση των μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία, είναι διευθέτηση συμφερόντων". Ο κύριος Ανδρουλάκης θυμάται το Σύνταγμα, στις 26/02/24.

Και χθες, στην κοινοβουλευτική σας ομάδα, "δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ".

Τι έχουμε ακούσει μέχρι τώρα, ως σχολιασμό από δική σας μεριάς, για διάφορα πράγματα που έχουν να κάνουν με το νομοσχέδιο. Σας ακούσαμε να μιλάτε για το φινλανδικό μοντέλο. Το έχω πει πάρα πολλές φορές, στην Φινλανδία, το 30% των αποφοίτων των λυκείων μπαίνει στα πανεπιστήμια. Εμείς εδώ, είμαστε πολύ παραπάνω (...) δεν σας κρύβω ότι για τα πανεπιστήμια, χρειάστηκε να ψάξω και το πρώτο πράγμα που βρήκα, ήταν άρθρα που έλεγαν "πόσοι λίγοι μπαίνουν στα πανεπιστήμιά τους". Μετά κατάλαβα απ' αυτό που λέτε ότι "ξέρετε, δεν είναι το φινλανδικό μοντέλο, είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, όπου παίρνουμε κομμάτια από την κάθε Σκανδιναβική χώρα. Θυμήθηκα λίγο -ας μου επιτραπεί να το πω παρά την αίθουσα-, ήταν λίγο σαν τον Γιώργο Κωνσταντίνου, όταν παρήγγελλε το εκμέκ, η θέση σας».