Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε χθες στην ολομέλεια.
Για το θέμα μιλούν στο «Μανιφέστο» οι Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής ΝΔ, ο Πέτρος Παπάς, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Μιχάλης Κατρίνης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ.
Φίλιππος Φόρτωμας: Σπάει ένα ταμπού που έχει καθηλώσει την παιδεία
Οι απαγορεύσεις πρωτίστως βλάπτουν τη Δημοκρατία, η δύναμη της όποιας δεν βρίσκεται στη φίμωση, αλλά στη συντριπτική υπεροχή των στοιχείων που διαθέτει. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τρόπο σύμφωνο με το σύνταγμα, υπό το πρίσμα του ενωσιακού δικαίου, στην (μερική) απελευθέρωση του καθεστώτος που διέπει την ανώτατη εκπαίδευση, έχει πέραν της πρακτικής και μεγάλη συμβολική σημασία.
Και αυτό γιατί πλέον διαρρηγνύεται ένα μεγάλο ταμπού, που έχει συμβάλει στην καθήλωση της παιδείας μας σε επίπεδα χαμηλότερα των επιθυμητών. Το ταμπού αυτό στηρίζει διαχρονικά η συμμαχία της αδράνειας που υπονομεύει κάθε αλλαγή, γιατί την ξεβολεύει.
Η χώρα μας οφείλει να ακολουθήσει τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, καθώς είναι επιτακτική ανάγκη η παροχή ποιοτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια τα δημόσια πανεπιστήμια θα λάβουν, από διάφορες πηγές, χρηματοδοτήσεις που θα ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ ενώ ήδη πανεπιστήμια παγκοσμίου βεληνεκούς έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ιδρύσουν παραρτήματα στη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, η αντιπολίτευση εμμονικά και προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες επιμένει να λέει «όχι». Η Νέα Δημοκρατία, με το βλέμμα στο μέλλον, προχωράει με σχέδιο και σταθερά βήματα στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που η χώρα έχει ανάγκη.
Πέτρος Παπάς: Οι φόβοι μας σύντομα θα επιβεβαιωθούν
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το δικαίωμα ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην ελληνική επικράτεια, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική τομή για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Αντί η κυβέρνηση να επιλέξει τον δρόμο του ειλικρινούς διαλόγου με την κοινωνία και της συνακόλουθης, αναγκαίας, συνταγματικής μεταρρύθμισης, επιλέγει να φέρει από «το παράθυρο» ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν παρέχει τα εχέγγυα ούτε για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη βιωσιμότητα των ιδρυμάτων της περιφέρειας, ούτε για την ίδρυση αξιόπιστων μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Δυστυχώς, για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι εξαιρετικά πιθανό να επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι η σπουδή και η προχειρότητα της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ανώτατη παιδεία θα οδηγήσουν στα ίδια απογοητευτικά αποτελέσματα με την έτερη μεταρρύθμιση για την ηλεκτρονική ψήφο στις ευρωεκλογές, η οποία οδήγησε στην κατάρρευση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας εγγραφής των ψηφοφόρων και σε εσωτερικό έλεγχο στο υπουργείο των Εσωτερικών για ενδεχόμενη μαζική διαρροή προσωπικών δεδομένων.
Μιχάλης Κατρίνης: Αλλαγές με διάλογο και όχι με αιφνιδιασμό
Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη: λέει «ναι» στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, αλλά μετά από θεσμικό διάλογο και συνταγματική αναθεώρηση. Η Νέα Δημοκρατία φέρνει προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, δηλαδή δημιουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων από κερδοσκοπικά funds. Δεν έχει σχέση με αυτό που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο μιλάει για αποκέντρωση των μη κρατικών πανεπιστημίων και για θέσπιση κριτηρίων με κανόνες σε σχέση με την εισαγωγή σε αυτά, με δεδομένο ότι π.χ. στην Ιατρική Σχολή οι φοιτητές εισάγονται με υπερδιπλάσια μόρια σε σχέση με αυτούς που θα επιλέξουν την Ιατρική Σχολή του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση υπέρ των ισχυρών ρυθμίσεων και επιδιώκει να ανοίξει η σχετική συζήτηση με σωστούς όρους και μέσα από θεσμικό διάλογο και όχι με τη λογική του αιφνιδιασμού και του τελεσιγράφου, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης για να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έχει συγκεκριμένη πρόταση, την έχει καταθέσει και πάνω σε αυτήν θα κινηθεί.