Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την ακατανόητη θέση του ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με το θέμα των μη-κρατικών πανεπιστημίων, προχώρησε ο Παύλος Χρηστίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη. Κληθείς να σχολιάσει πότε το ΠΑΣΟΚ είχε δίκιο, πριν έρθει το εν λόγω νομοσχέδιο προς διαβούλευση, που τότε ο κύριος Ανδρουλάκης δήλωνε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων, ή μετά, όπου το ΠΑΣΟΚ πλέον δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με πρόσχημα την μη-αναθεώρηση του Άρθρου 16, ο κύριος Χρηστίδης θέλησε να χρησιμοποιήσει παλαιότερες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για να αποδείξει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έκανε "κωλοτούμπα". Χαρακτηριστικά, χρησιμοποίησε τη φράση «ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αναθεώρηση του Άρθρου 16, είναι καταπάτηση του συντάγματος», η οποία όμως αναφέρεται σε κάτι διαφορετικό: άλλο πράγμα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία μπορούν να είναι και κερδοσκοπικά, άλλο τα μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, για τα οποία γίνεται και η συζήτηση στη Βουλή.
Είναι βέβαια απορίας άξιο, το πόσο εύκολα το ΠΑΣΟΚ ακυρώνει συνταγματολόγους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Αλιβιζάτος, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι η αλλαγή που θα φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν έχει συνταγματικά προβλήματα, επειδή επικαλείται το Ενωσιακό Δίκαιο και που το οποίο, όταν έρχεται σε πρόσκρουση με τα Εθνικά Συντάγματα των κρατών-μελών της ΕΕ, θεωρείται ότι υπερισχύει. Ξαφνικά, πηγαίνουν περίπατο οι «τυπολατρίες» του ΠΑΣΟΚ, όταν βολεύει στο πολιτικό αφήγημα.
Ο μοναδικός λόγος που το ΠΑΣΟΚ έκανε την "κωλοτούμπα", είναι ξεκάθαρα για να αποκομήσει πολιτικά οφέλη. Και επειδή ξέρουν ότι αν το ΠΑΣΟΚ συμπεριφερθεί θεσμικά, δεν έχει και πολλά να κερδίσει, για αυτό και πηγαίνει στο αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απορροφήσει μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και να παγιώσει -δημοσκοπικά τουλάχιστον- τη δεύτερη θέση. Κατανοητή ως πολιτική τακτική, αλλά θα πρέπει να κόψουν με τρόπο το αφήγημα, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα της «σοβαρής και θεσμικής αντιπολίτευσης», διότι θα τους πάρουν με τις τομάτες και τα αυγά.
Η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη
Νίκος Υποφάντης: «Πότε είχατε δίκιο, όταν λέγατε με τον αρχηγό σας, τον κύριο Ανδρουλάκη ότι "εμείς είμαστε υπέρ των μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, ή τώρα που κάνατε την "κωλοτούμπα" και αλλάξατε πάλι κατεύθυνση και λέτε ότι "δεν είμαστε υπέρ των μη-κρατικών πανεπιστημίων"; Πότε ήσασταν σε αυτή τη γραμμή -που λέμε, πρέπει να έχει ένα κόμμα μια κοινή γραμμή- όταν άνοιγε το θέμα ο κύριος Παπανδρέου το 2006; Όταν η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία έλεγε "ναι, να το ακούσουμε" - και συνεχίζει να το λέει, συνεχίζει να το υποστηρίζει, δηλαδή οι μισοί δικοί σας άνθρωποι λένε "να το ανοίξουμε το θέμα των πανεπιστημίων" και εσείς λέτε όχι».
Παύλος Χρηστίδης: «Ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αναθεώρηση του Άρθρου 16, είναι καταπάτηση του συντάγματος».
Νίκος Υποφάντης: «Ερμηνεύεται αυτό, έτσι; Είναι σαν να ακυρώνετε τον κύριο Βενιζέλο και τον κύριο Αλιβιζάτο. Συγγνώμη, τους ακυρώνετε τώρα».
Παύλος Χρηστίδης: «Θέλω να σας προστατεύσω. Αυτό δεν το είπε κανένας από εμάς, το είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
Ντόρα Κουτροκόη: «Ποιο, κύριε Χρηστίδη;»
Παύλος Χρηστίδης: «Αυτό που σας διάβασα μόλις. "Ιδιωτικά πανεπιστήμια χωρίς αναθεώρηση του Άρθρου 16, είναι καταπάτηση του συντάγματος"».
Νίκος Υποφάντης: «Το ερμηνεύουν το σύνταγμα - το νομοθετεί».
Ντόρα Κουτροκόη: «Το είπε και ο κύριος Πιερρακάκης στην επιτροπή αυτό που λέτε, κύριε Χρηστίδη. Και η απάντηση ήταν ότι "έχουμε βάλει στο νομοσχέδιο πολύ συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία δεν καταπατούν τα άρθρα 5 και 8 του Άρθρου 16 και ότι στην επόμενη αναθεωρητική βουλή, θα προχωρήσουμε και στην αναθεώρηση, θα αλλάξει, γιατί να χάσουμε χρόνο;", αυτό είπε ο κύριος Πιερρακάκης στη Βουλή για το νομοσχέδιο».
Παύλος Χρηστίδης: «Εγώ θέλω να απαντήσω στο ερώτημα που μου έβαλε ο κύριος Υποφάντης. Έκανε "κωλοτούμπα" ο κύριος Μητσοτάκης σήμερα, σε σχέση με αυτό που έλεγε στις εκλογές;»
Νίκος Υποφάντης: «Το νομοθετεί όμως».
Παύλος Χρηστίδης: «Άλλο λέω: έλεγε ότι χωρίς αναθεώρηση του Άρθρου 16, δεν νοούνται μη-κρατικά πανεπιστήμια».
Νίκος Υποφάντης: «Άρα εσείς στο τυπικό μένετε; Στην ερμηνεία του Άρθρου 16;»
Παύλος Χρηστίδης: «Επειδή με ρωτάτε, τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ πριν και τι λέει τώρα, σας λέω λοιπόν, ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια, χωρίς αναθεώρηση του Άρθρου 16 και τα κάνει, χωρίς αναθεώρηση του Άρθρου 16. Κάνει "κωλοτούμπα" ο πρωθυπουργός;»
Νίκος Υποφάντης: «Τι πανεπιστήμια είπατε;»
Παύλος Χρηστίδης: «Αυτά που λέει ο κύριος Μητσοτάκης».
Νίκος Υποφάντης: «Ιδιωτικά δεν είπατε; Για μη-κρατικα, μη-κερδοσκοπικά μιλάμε».
Παύλος Χρηστίδης: «Τα μη-κρατικά που έλεγε. Θα σας απαντήσω στο ερώτημα που κάνατε -»
Νίκος Υποφάντης: «Δεν απαντάτε όμως. Κάνει λάθος ο κύριος Βενιζέλος; Κάνει λάθος ο κύριος Αλιβιζάτος; Κάνει λάθος η κυρία Διαμαντοπούλου και έχετε δίκιο εσείς;»
Παύλος Χρηστίδης: «Ο κ. Μητσοτάκης άλλα έλεγε πριν τις εκλογές του 2023, άλλα κάνει τώρα. Κρίνεται (...) το ΠΑΣΟΚ είναι -όπως λέει το πρόγραμμά του- υπέρ της αναθεώρησης του Άρθρου 16, που θα οδηγήσει στην ίδρυση μη-κρατικών πανεπιστημίων, μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το λέω και ανάποδα: είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη-κρατικών, μη-κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με την αναθεώρηση του Άρθρου 16. Δεν είμαστε με έναν τρόπο, ο οποίος το παρακάμπτει».