Ο υπουργός Παιδείας,Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη δεύτερη ανάγνωση του σ/ν του Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», αναφέρθηκε στην διασυνοριακή αναγνώριση σε πτυχία από διεθνείς οργανισμούς που έφερε το 2018, ο τότε υπουγός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου και την πήρε πίσω όταν αντέδρασε ο Νίκος Φίλης.

Ο υπουργός Παιδείας τόνισε: «Σας άκουσα προσεκτικά μην αγχώνεστε και ένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν αφού θέλετε να το πάμε εκεί που θέλω αυτή τη στιγμή έτσι να μοιραστώ το φιλελεύθερο πνεύμα της ρύθμισης του και της προσέγγισης του λέγεται Κώστας Γαβρόγλου και θέλω να διαβάσω το άρθρο 19 το οποίο κατέθεσε το 2018, έτσι σε μια διάταξη η οποία εμφορείται από φιλελευθερισμό. Οι τίτλοι σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης Διεθνών Οργανισμών στους οποίους μετέχει ελληνική Δημοκρατία είναι ισότιμη με τους τίτλους σπουδών των ελληνικών ανώτατων δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων χωρίς να απαιτείται η έκδοση πράξη αναγνώρισης».

Για να προσθέσει στη συνέχεια «Και επειδή αυτό είναι και ένα άρθρο πολύ δοτικό λέει ότι παράγραφος 1 ισχύει από την έναρξης ισχύος του Ν.4310\2014 το πήγε και αναδρομικά. Αυτό το πήρε πίσω ο κ. Γαβρόγλου. Εγώ να πω πως κ. Γαβρόγλου είναι πιο φιλελεύθερος από εμένα, εγώ θα ήθελα να ελέγχονται από την εφεε και το εοπεκ. Και αν φέρουμε αντίστοιχη διάταξη για τους διεθνείς οργανισμούς που σκοπεύουμε να το κάνουμε στην πορεία θα υπάρξουν τα ελεγκτικά κριτήρια και το ελληνικό πρίσμα της ελληνικής Δημοκρατίας αλλά εδώ μπράβο, το καταθέτω στα πρακτικά. Και παρότι πήρε πίσω, αλλά επειδή εδώ έχουμε και διατέλεσες διατελέσαντες υπουργούς του υπουργείου παιδείας. Συμφωνείτε με τον κ. Γαβρόγλου με αυτήν την διάταξη την οποία κατέθεσε; Γιατί αυτή η διάταξη αναγνωρίζει οτι η διασυνοριακότητα είναι εκτός της ρυθμιστικής εμβέλειας του άρθρου 16. Αυτό το καταλαβαίνουμε όλοι, το αναγνωρίζει η διάταξη αυτό. Συμφωνείτε; Αν συμφωνείτε εγώ θα σας σφίξω το χέρι γιατί αυτό θα δείχνει εάν θέλετε μία σταθερότητα, για να γίνονται μέσα στο χρόνο κάποια πράγματα σωστά. Γιατί κατάλαβα ότι την πήρε πίσω, γιατί διαφώνησε μαζί του ο κ. Φίλης».

Δείτε το βίντεο από το 8.30 και μετά