Στην τελική ευθεία μπαίνει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθώς την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής. Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποκάλυψε ότι ήδη δέκα σοβαρά ξένα πανεπιστήμια εξετάζουν την ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και το κορυφαίο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Αυτό ουσιαστικά, όπως λένε από την κυβέρνηση, αποδομεί πλήρως το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί παραρτημάτων κολεγίων ή τουλάχιστον μικρότερης βαρύτητας κολεγίων (που αποτύπωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή).

Ο κ. Πιερρακάκης προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε αλλαγές που θα βελτιώσουν το σχέδιο νόμου. Για παράδειγμα, δόθηκαν κίνητρα για περιφερειακά παραρτήματα και έτσι η προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή για τη δημιουργία ενός παραρτήματος μειώνεται στο 50% του ποσού εάν το παράρτημα πρόκειται να εγκατασταθεί εκτός της Περιφέρειας Αττικής, εξαιρουμένης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής, καθώς και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, αυξήθηκε στο 90% το μέρος του διδακτικού ερευνητικού προσωπικού που θα πρέπει να κατέχει διδακτορικό, ενώ έχει απαλειφθεί το προβλεπόμενο στο προηγούμενο νομοσχέδιο ανώτατο όριο ωρών διδασκαλίας (12 ώρες εβδομαδιαίως) για κάθε μέλος του προσωπικού. Τέλος,από την αρχική μορφή του νομοσχεδίου αφαιρέθηκε ότι το ΝΠΠΕ «αποτελεί παράρτημά του στην Ελλάδα, με βάση απόφαση του αρμοδίου οργάνου του μητρικού ιδρύματος που προσδιορίζει λεπτομερώς την εσωτερική μεταξύ τους σχέση και αντανακλάται επί του κεφαλαίου ή με βάση συμφωνίες πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising), οι οποίες διασφαλίζουν ουσιωδώς την ορθή τήρηση των ακαδημαϊκών προτύπων του μητρικού ιδρύματος».

Παρ’ όλα αυτά, η αντιπολίτευση επιμένει στο «όχι». Τόσο το ΠΑΣΟΚ, που στήριζε την αναθεώρηση του άρθρου 16, αναμένεται να καταψηφίσει, τη στιγμή που γίνονται προσπάθειες να μεταπειστεί η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ, μολονότι ο Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο, είναι αρνητικοί. Υπό αυτά τα δεδομένα μια ιστορική τομή για την Ελλάδα δεν θα συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία, αφού –όπως τονίζουν από την κυβέρνηση– η αντιπολίτευση κρύβεται πίσω από φύλλα συκής.

Νάντια Γρηγοράκου: Η κυβέρνηση είναι σαφές πως προσπαθεί να νομιμοποιήσει ιδιωτικές πρωτοβουλίες

Η Νάντια Γρηγοράκου, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει στο «Μανιφέστο»:

«Στη Βουλή δεν ψηφίζουμε τους τίτλους των νομοσχεδίων, αλλά το περιεχόμενο. Η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση προχωρά στην ίδρυση μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μέσα σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που δεν αντέχουν σε καμία κριτική δεν πείθουν ούτε για τις προθέσεις, ούτε και για το αποτέλεσμα της πολυδιαφημισμένης δήθεν μεταρρύθμισης. Το «όχι» του ΠΑΣΟΚ στο εν λόγω νομοσχέδιο δεν έρχεται ούτε αντανακλαστικά ούτε εύκολα. Σταθερή θέση μας είναι πως για να προχωρήσουμε στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων θα πρέπει αφενός να προηγηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, αφετέρου να υπάρξει ένας εκτενής και ουσιαστικός διάλογος προκειμένου να επιτευχθούν οι απαραίτητες συναινέσεις και συνθέσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα, αλλά και η ποιότητα της μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση μέσα από μόλις 25 άρθρα, βιαστικά και πρόχειρα είναι σαφές πως προσπαθεί να νομιμοποιήσει κάποιες ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Πώς είναι δυνατόν ένα ιδιωτικό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού σε συνεργασία με έναν άλλον κερδοσκοπικό οργανισμό να ιδρύσουν ένα «ΜΗ» κερδοσκοπικό παράρτημα στην Ελλάδα; Υπάρχει κάποιος που δεν βλέπει εδώ την αντίφαση; Είναι βέβαιο πως αυτό το σχήμα θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις, αλλά και σε νέες κοινωνικές ανισότητες και αδικίες, που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να στηριχτούν από την προοδευτική παράταξη».

Στέφανος Παραστατίδης: Franchise παραρτήματα με επιχειρηματικά funds

Ο Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, τονίζει στο «Μανιφέστο»:

«Το ΠΑΣΟΚ δεν στέκεται σε μια στείρα άρνηση, ούτε δίνουμε μάχες οπισθοφυλακών για τη διατήρηση απαγορεύσεων που έχουν ξεπεραστεί από τη σύγχρονη πραγματικότητα. Με συνέπεια στο πλαίσιο των διαχρονικά διατυπωμένων θέσεών μας, παρουσιάσαμε μία ολοκληρωμένη πρόταση για ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και συμπληρωματικά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αυστηρά ακαδημαϊκά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια. Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης πληροί έστω μία από τις προϋποθέσεις αυτές; Η ενίσχυση στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ευκαιριακή και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Τα πανεπιστήμια που θέλει να φέρει η Νέα Δημοκρατία είναι μη κερδοσκοπικά κατ’ όνομα, ενώ δίνει τη δυνατότητα το μητρικό πανεπιστήμιο να είναι αμιγώς κερδοσκοπικό και να στήνει franchise παραρτήματα με επιχειρηματικά funds. Δεν υπάρχει κανένα γεωγραφικό κριτήριο, έτσι θα στηθούν όλες οι νέες δομές με βάση την υψηλή ζήτηση, δηλαδή στο Λεκανοπέδιο. Η στάση μας λοιπόν καθορίζεται με συνέπεια στις διαχρονικές θέσεις, οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νομοσχεδίου της κυβέρνησης».

Κώστας Χήτας: Διάλογος και όχι επιβολή με fast track διαδικασίες

Ο Κώστα Χήτας, βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, σημειώνει στο «Μανιφέστο»:

«Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θέτει ζητήματα αφενός εμπιστοσύνης προς αυτόν που νομοθετεί και αφετέρου ουσίας. Υπάρχει μια κυβέρνηση, που παραβιάζει το άρθρο 16 του συντάγματος, που αναφέρει ότι η σύσταση ιδιωτικών ανωτάτων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται και επιφυλάσσεται να το αναθεωρήσει μελλοντικά, έτσι ώστε να καλύψει αυτήν την παραβίαση. Που ανοίγει την κερκόπορτα, για να έρθουν τα τουρκικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη μας. Που φέρνει αυτόν τον νόμο, μόλις εμφανίστηκε η περίφημη CVC, η εταιρεία που «σκουπίζει» ό,τι κινείται και εξέφρασε την πρόθεση να κάνει και ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Πώς να εμπιστευτούμε αυτήν την κυβέρνηση; Δεν θα λέγαμε «όχι» στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά με προϋποθέσεις. Eδώ δεν έχουμε αποφασίσει πώς θα μπαίνουν τα παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια, κάθε τόσο όλα αλλάζουν, ταλαιπωρούνται μαθητές και γονείς. Τα δημόσια πανεπιστήμια είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς υλικοτεχνική υποδομή, το ίδιο και τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Κι εδώ θέλουν να κάνουν ιδιωτικά χωρίς διαβούλευση με ειδικούς, όπως έγινε για δύο χρόνια στην Κύπρο. Εδώ χρειάζεται διάλογος για να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και όχι επιβολή με fast track διαδικασίες».