Σε μια ιστορική στιγμή για την εκπαίδευση στην Ελλάδα πρόκειται να ψηφιστεί μεθαύριο Παρασκευή στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και τη λειτουργία μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Πρόκειται, αν όχι για την πιο εμβληματική, σίγουρα για μία από τις κορυφαίες μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάζοντας τέλος στη θλιβερή πραγματικότητα που ίσχυε μέχρι σήμερα, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μοναδική χώρα του δυτικού κόσμου στην οποία απαγορευόταν η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους με τις ψήφους, όπως φαίνεται αυτήν τη στιγμή, μόνο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που συνυπογράφουν έτσι αυτήν τη σπουδαία στιγμή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με αυστηρές και συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που αφορούν τα προγράμματα σπουδών, την οικονομική επάρκεια των παραρτημάτων και των μητρικών ιδρυμάτων τους, την ακαδημαϊκή επάρκεια των προγραμμάτων σπουδών από την ΕΘΑΑΕ και αντίστοιχες αρχές από τα κράτη προέλευσης των τμημάτων.

Μέσω της ρύθμισης αυτής Ελληνες φοιτητές που σκέφτονται να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, θα μπορούν να το κάνουν πλέον στη χώρα τους, δαπανώντας λιγότερα χρήματα. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 40.000 ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό με τα οικονομικά βάρη για πολλές οικογένειες να είναι δυσβάσταχτα και την ίδια στιγμή να στερούνται από την οικονομία της χώρας μας. Επιπλέον, η λειτουργία αυτών των παραρτημάτων θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας ενώ πολλοί επιστήμονες που ζουν στο εξωτερικό θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους εφόσον το επιθυμούν. Παράλληλα, από την κυβέρνηση σημειώνουν ότι τα 176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση και την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου που αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα.

 Παροχή κινήτρων

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α΄ Αθηνών Θάνος Πλεύρης υπογραμμίζει στο «Mανιφέστο» πόσο σημαντική είναι αυτή η μεταρρύθμιση τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, τονίζοντας: «Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει διαχρονικά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και γι’ αυτό επεδίωκε την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η μεταρρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες για να μπορέσουν οι Ελληνες να μείνουν στη χώρα για τις σπουδές τους, ενώ παράλληλα δίνονται κίνητρα για την προσέλκυση σημαντικών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Στην παρούσα φάση η μεταρρύθμιση μπορεί να φτάσει μόνο στο επίπεδο διακρατικών συμφωνιών και άρα στην παρουσία ευρωπαϊκών και διεθνών πανεπιστημίων στη χώρα. Στο επόμενο στάδιο θα ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση όπως έχουμε δεσμευθεί».

 Διπλή στόχευση

«Συνεχίζουμε να πορευόμαστε στον δρόμο της προόδου και της προκοπής», σημειώνει στο «Mανιφέστο» ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, συμπληρώνοντας: «Μία ακόμη εμβληματική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για τα Πανεπιστήμια. Στο επίκεντρο, η ανώτατη εκπαίδευση και η πρόσβαση στην ποιοτική γνώση, χωρίς αγκυλώσεις, εμπόδια και περιορισμούς. Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία αυξάνονται οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε δύο επίπεδα: αφενός με την περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και αφετέρου με τη διαμόρφωση του πλαισίου για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα δώσουμε την ελευθερία σε κάθε νέα και σε κάθε νέο, αντί να φεύγει στο εξωτερικό, να μπορεί να σπουδάσει στην πατρίδα του, αλλά και τη δυνατότητα σε φοιτητές και καθηγητές που είχαν επιλέξει να βγουν εκτός συνόρων, να επαναπατριστούν».

 Αυστηρό πλαίσιο

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός δηλώνει στο «Mανιφέστο» ότι σε λίγες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις της μεταπολίτευσης και επισημαίνει: «Είναι ένα νομοσχέδιο που, παράλληλα με τη σημαντική ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, απελευθερώνει το άνοιγμα μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας. Το αντίστοιχο πλαίσιο κανόνων, προϋποθέσεων και προδιαγραφών είναι το αυστηρότερο στην Ευρώπη. Και δυστυχώς η αντιπολίτευση σε μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση που ενισχύει την ελευθερία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ενδυναμώνει τα δημόσια πανεπιστήμια, φαίνεται –για μία ακόμη φορά– να μη στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφουγκράζεται την κοινωνία. Χρέος μας είναι μέχρι την ψήφισή του να εξηγήσουμε αναλυτικά τι προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο, καταρρίπτοντας με στοιχεία και επιχειρήματα όλα τα fake news που προσπαθούν να επιβάλλουν ισχνές μειοψηφίες που φωνάζουν δυνατά».

Σταθερή παραμένει επίσης η βούληση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. «Εδώ μιλάμε για παραρτήματα ΑΕΙ, μη κρατικά, με κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μετά την επικείμενη, ελπίζω –για να μην ξανακάνει κάποια “κωλοτούμπα” κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης– αναθεώρηση του άρθρου 16, θα έχουμε σύσταση εξαρχής ενός μη κρατικού πανεπιστημίου», τόνισε στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.