Τις απόψεις τους για το ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων το οποίο συζητείται στη Βουλή καταθέτουν στο «Μανιφέστο» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης και η βουλευτής του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά. 

Παύλος Χρηστίδης: Νομοσχέδιο στο πλαίσιο του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού  

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κινείται, όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, μακριά από τον σχεδιασμό πολιτικής που θα βοηθήσει την ελληνική κοινωνία και οικονομία να αναπτυχθεί. Μακριά από την αναγκαία ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου με αύξηση χρηματοδότησης, στρατηγικό σχεδιασμό, ενίσχυση της έρευνας, κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου και πραγματική στήριξη των περιφερειακών ιδρυμάτων. Γι’ αυτό και οι φοιτητές είναι στους δρόμους. Γιατί η ίδρυση των παραρτημάτων δεν θα οδηγήσει σε ενίσχυση της δημόσιας παιδείας. Αλλά εκτός αυτού, εγείρονται πολλά ερωτήματα. Αρχικά, ως προς το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας. Η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει με στέρεα βήματα στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και επιπόλαια επιχειρεί να βάλει σε περιπέτειες ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Οσα δηλαδή έλεγαν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κεραμέως πριν από τις εκλογές. Επιπλέον, δεν εισάγει καμία ρύθμιση που να αποτρέπει τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα των μη κρατικών ιδρυμάτων. Οσο για τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την αδειοδότησή τους, δεν συνδέονται με κάποια στάθμη αξιολόγησης ή διεθνούς κατάταξης που συμμετέχουν τα δημόσια ιδρύματα. Αρκείται στο να αναθέσει στην ΕΘΑΑΕ έναν διεκπεραιωτικό ρόλο, χωρίς ουσιαστική κατοχύρωση του υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου. Σε όλα αυτά προστίθεται και η απουσία πρόβλεψης για δέσμευση μακροχρόνιας παραμονής των νέων ιδρυμάτων στη χώρα καθώς και ο πήχης στο ύψος της επένδυσης. Για αυτούς τους λόγους το ΠΑΣΟΚ δεν στηρίζει το νομοσχέδιο. 

Αφροδίτη Κτενά: Αυτό το νομοσχέδιο κάνει την αδικία νόμο 

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που σπουδάζουν στα δημόσια πανεπιστήμια, για τους γονείς τους που βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμα για να τους στηρίξουν, για τους πανεπιστημιακούς που βλέπουν τη δουλειά τους να μετριέται με όρους αγοράς. Τελικά για όλον τον λαό. Γι’ αυτό βρίσκεται στον δρόμο και όλος αυτός ο κόσμος. Αντιδρά, διεκδικεί και στριμώχνει την κυβέρνηση που μάταια επιχειρεί να κάνει το μαύρο-άσπρο. Δεν πείθει. Η ουσία είναι ότι το νομοσχέδιο κάνει την αδικία νόμο! Δημιουργεί δυο διαδρομές για το πανεπιστήμιο. Η μία με βάση τις γνώσεις και την αξία των υποψηφίων και η άλλη με βάση το πορτοφόλι! Επιπλέον, μέσα στην απέραντη ζούγκλα της αγοράς εργασίας που έχει διαμορφωθεί από όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά, το πτυχίο του δημοσίου πανεπιστημίου υποβαθμίζεται σε απλό προσόν ανάμεσα στα διάφορα χαρτιά και πιστοποιητικά. Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες απέναντι σε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει νομιμοποίηση από τον λαό. Ταυτόχρονα ανοίγουμε τη συζήτηση για το πανεπιστήμιο που θα είναι αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν και θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες δυνατότητες και ανάγκες της εποχής μας.