Για τα αυστηρά κριτήρια με τα οποία θα λειτουργήσουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια από τα οποία θα αφαιρείται η άδεια σε περίπτωση παραβίασης των όρων λειτουργίας τους μίλησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη συζήτηση που ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Η συζήτηση ξεκίνησε με το ζήτημα αντισυνταγματικότητας που έθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέα Αριστερά, της Πλεύσης Ελευθερίας, της Νίκης και της Ελληνικής Λύσης, στους οποίους ο Χρήστος Κέλλας εξήγησε η επιτροπή δεν μπορεί να αποφανθεί. 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης εξήγησε ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. «Το νομοσχέδιο έχει μια ενιαία φιλοσοφία που το διέπει με την αύξηση εκπαιδευτικών ευκαιριών και πώς θα φέρουμε πίσω Έλληνες φοιτητές και πώς θα απευθυνθούμε στην ακαδημαϊκή διασπορά. Σκοπός είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης». 

Μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό πρόσθεσε ο υπουργός μιλώντας για τα ιδιωτικά ξενόγλωσσα ΑΕΙ και πρόσθεσε ότι πρέπει να μπουν εθνικά κυρίαρχοι κανόνες για «να ρυθμιστεί αυτό το Ελ Ντοράντο». 

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Η άδεια θα αφαιρείται αν παρατηρηθεί παραβίαση των όρων λειτουργίας τους. Επίσης, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας η οποία θα αξιολογείται, ενώ η εισαγωγή θα γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια. 

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στα δημόσια πανεπιστήμια λέγοντας ότι από τα 176 από τα 206 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την αναβάθμιση τους, φέρνοντας ως παράδειγμα το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το ΕΑΠ, το οποίο αυτονομείται από το υπουργείο Παιδείας. 

Αν ξεπεραστούν ταμπού και ιδεοληψίες τότε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δράσει ευεργετικά για την Ελλάδα καθώς θα αυξήσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και θα επαναπατρίσει χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό, είπε ο υπουργός. «Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται, στο τέλος τής ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι, και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας» πρόσθεσε.