Ξεκινά σήμερα Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου-Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» του υπουργείου Παιδείας.

Η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ακολούθως το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, 8 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισηγητής της νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης.

Το κείμενο του νομοσχεδίου έχει υποστεί αλλαγές μετά την δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν 1506 σχόλια, πολλά από τα οποία κρίθηκε ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ περιλαμβάνει περισσότερα από 205 άρθρα.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κάνει λόγο για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, με στόχο την παροχή δυνατότητας στους υποψήφιους Έλληνες φοιτητές να σπουδάσουν από την χώρα μας σε κάποιο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, την προσέλκυση ξένων φοιτητών και ξένου επιστημονικού προσωπικού, τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Δεν μπορεί να είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που δεν επιτρέπει τα μη κρατικά πανεπιστήμια», σημειώνεται, ενώ θεωρείται ότι λύνεται αυτή ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία.

Η μεταρρύθμιση φάινεται να βρίσκει απέναντι την αντιπολίτευση, με χαρακτηριστικές τις παλινωδίες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποφάσισε τελικά ότι δεν θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε κομματική γραμμή κατά το νομοσχεδίου, η οποία ωστόσο προκάλεσε αντιδράσεις, δεδομένου πως η ίδρυση τους αποτελεί πάγια θέση του κόμματος. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης είχε σημειώσει με αφορμή τη σχετική άρνηση του ΠΑΣΟΚ: «Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος και γιατί δεν θα ψηφίσει τα άρθρα για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Πιστεύω ότι δεν έχουν διαβάσει τον Νόμο γιατί χρησιμοποίησαν ένα επιχείρημα ως λόγο καταψήφισης που είναι ο πυρήνας του Νόμου».