Στα χαρακώματα βρίσκονται στο ΠΑΣΟΚ, μετά την απόφαση- ανακοίνωση του Νίκου Ανδρουλάκη να μην υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Οπως είχε προαναγγείλει το «Μανιφέστο», η Νάντια Γιαννακοπούλου δεν πρόκειται να υιοθετούσε την κομματική γραμμή και σε δήλωσή της ξεκαθάρισε: «Τα μη κρατικά είναι θέση του κόμματος και του συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για εμένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω». Η κυρία Γιαννακοπούλου, ωστόσο, δεν είναι η μόνη στο πράσινο στρατόπεδο που λέει «ναι» στην ίδρυση μη κρατικών Ιδρυμάτων, καθώς τουλάχιστον άλλοι δύο βουλευτές φέρεται να διαφωνούν με την κομματική γραμμή.

Από την πλευρά του, πάντως, ο στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, Παναγιώτης Δουδωνής, ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο «Μανιφέστο», ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει, καθώς δεν τηρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει το κόμμα. Το προφανές ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι αν ο πρόεδρος του κόμματος θα επιβάλλει κομματική πειθαρχία. Οι διαφωνούντες επικαλούμενοι το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών (η Ν. Γιαννακοπούλου είχε υπερψηφίσει και μάλιστα είχε επιτεθεί στους συντρόφους της λέγοντας με νόημα «τι είμαστε εμείς για να παίρνουμε όλο το ζόρι επάνω μας») υπενθυμίζουν ότι από την πρώτη στιγμή είχε αποφασιστεί πως ο καθένας μπορεί να ψηφίσει ανάλογα με το τι επιβάλλει η συνείδησή του. Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θα πρέπει άμεσα να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι απόψεις.

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα αφορά τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, είχε υποστηρίξει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και μάλιστα είχε αρθρογραφήσει σχετικά. Τελικά, το 2007, όταν ο Κώστας Καραμανλής έφερε στη Βουλή την πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Γ. Παπανδρέου υπό την πίεση των εσωκομματικών του αντιπάλων υπαναχώρησε και το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε συνολικά από τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να μη συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός βουλευτών για την αλλαγή του άρθρου 16.

Τους «ζορίζει» ο υπουργός

Την ίδια ώρα, όμως, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, προκειμένου να «κάμψει» τις αντιστάσεις του ΠΑΣΟΚ, προχωρά σε νέες βελτιωτικές ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, στο νομοσχέδιο προστέθηκε διάταξη σύμφωνα με την οποία το κόστος της αίτησης για την ίδρυση ενός πανεπιστημίου διαφοροποιείται. «Είναι άλλο εάν είναι στην Αττική (πλην νήσων) και στη Θεσσαλονίκη και το μισό εάν είναι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Και για τις εγγυητικές επιστολές και για το παράβολο, ακριβώς για να υπάρχει και αυτή η περιφερειακή διάσταση», είπε και ουσιαστικά «ρύθμισε» το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη γεωγραφική διασπορά των ιδιωτικών ΑΕΙ πέραν του Λεκανοπεδίου. Θυμίζουμε, δε, ότι στα πρώτα 12 άρθρα του νομοσχεδίου αλλάζει συνολικά η δομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο οποίο φοίτησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, οπότε δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναγκαστεί να υπερψηφίσει πληθώρα άρθρων!

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και ο Νίκος Αλιβιζάτος, εις εκ των συνταγματολόγων που εμπιστεύεται ο Ν. Ανδρουλάκης, έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του νομοσχεδίου και μάλιστα ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να σταθεί μπροστά υπέρ της μεταρρύθμισης «χωρίς κόμπλεξ», ενώ και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως αν ήταν στη Βουλή προφανώς θα ψήφιζε ναι επί της αρχής. Ο ίδιος, μάλιστα, παραπέμπει στις δηλώσεις του το 2019, όταν ως εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στην αναθεώρηση του Συντάγματος είχε αναφερθεί στη συναίνεση για αλλαγή του άρθρου 16. «Πραγματικά είναι μεγάλη ευκαιρία για μας να πάρουμε αποφάσεις που συμβαδίζουν με την εποχή μας, να διαβούμε ξεπερασμένους ιδεολογικούς Ρουβίκωνες, να κάνουμε ριζοσπαστικές τομές και να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης που θα είναι συμβατό με τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα και του ελληνικού λαού και της Ελληνικής Δημοκρατίας», έλεγε τότε.

Παύλος Χρηστίδης: Προϋπόθεση συναίνεσης η αναθεώρηση του άρθρου 16

Αναλυτικά ο Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ, τόνισε στο «Μανιφέστο»: «Η ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης είναι για κάθε πολίτη σήμερα μια αναγκαιότητα. Είναι κατά την άποψή μου και υποχρέωση του κράτους. Το ισχυρό κοινωνικό κράτος που ενισχύεται από τη δίκαιη, αναλογική φορολογία των πολιτών δίνει ευκαιρίες, ενισχύει την αποκέντρωση, στηρίζει τους Ελληνες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκαθαρίσει ότι η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων περνάει μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16. Το ίδιο έλεγε και η ΝΔ μέχρι τις εθνικές εκλογές. Τι άλλαξε από τότε; Κανείς δεν ξέρει. Μόνο υποθέτουμε, μιας και για πρώτη φορά στην ιστορία των εκπαιδευτικών αλλαγών δεν έχει υπάρξει κανένας διάλογος. Δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται και πάλι επικοινωνιακά με στόχο το κομματικό της αφήγημα, όχι ουσιαστικά, με γνώμονα την ανάγκη για καλύτερο σχολείο και πανεπιστήμιο».