Πολιτικός σεισμός προκλήθηκε στην ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα μη κρατικά Πανεπιστήμια. Τον πολιτικό σεισμό δεν τον προκάλεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές πάγωσαν όταν άκουσαν τον πρόεδρο να λέει ότι κόμμα δεν θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, καθώς μέχρι τότε η επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετική. Και κάπου εκεί άρχισαν οι πληροφορίες για νέα ανταρσία βουλευτών.

Πιο συγκεκριμένα η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι θα ψηφίσει τη μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ και ότι διαφωνεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Τα η κρατικά είναι θέση του κόμματος και του Συνεδρίου. Συμφωνώ με το νομοσχέδιο. Για μένα είναι θέμα συνείδησης και δεν υπάρχει περίπτωση να το καταψηφίσω» δήλωσε μεταξύ άλλων. Στην ηγετική ομάδα Ανδρουλάκη χτύπησε συναγερμός διότι η βουλευτής είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό του κόμματος, δραστήρια στα μέσα ενημέρωσης ενώ γνωρίζουν οτι αποτελεί ένα από τα πρόσωπα που μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις στο μέλλον την ηγεσία του κόμματος.

Οι νέοι αντάρτες και το μασάζ 

Η ανησυχία έγινε εντονότερη όταν έφταναν πληροφορίες στην Χαριλάου Τρικούπη και για άλλους βουλευτές που διαφωνούν με τον Νίκο Ανδρουλάκη και σκέφτονται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα ακούγεται και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, του οποίου η σχέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη βρίσκεται στο ναδίρ. Μάλιστα παλαιό στέλεχος της Χαρίλαου Τρικούπη έλεγε ότι είναι πολιτική αυτοκτονία να πάμε κόντρα στην μέχρι πρότινος επίσημη θέση του κόμματος και να χαρίσουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη περισσότερο χώρο στο κέντρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φοβάται μια νέα ανταρσία βουλευτών, καθώς στην περίπτωση με τα ομόφυλα ζευγάρια δεν κατάφερε να συγκρατήσει τις διαρροές πάρα τις ζυμώσεις και τις απανωτές συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας. Έτσι λοιπόν συνεργάτες του προέδρου ανέλαβαν να μάθουν τις προθέσεις των βουλευτών, ενώ η πρώτη κρούση θα γίνει αρχικά σε βουλευτές που δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Από την άλλη εκτιμούν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα με τη στάση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος έφερε αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ με την συμμετοχή του στην εκδήλωση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, καθώς θεωρούν ότι δεν θέλει να προκαλέσει ξανά την ηγεσία του κόμματος.

Αυτήν τη φορά στην Χαρίλαου Τρικούπη σκέφτονται να κάνουν ένα έντονο «μασάζ» στους διαφωνούντες, καθώς δεν θέλουν η κοινοβουλευτική ομάδα να εμφανιστεί ξανά διχασμένη σε διάστημα λίγων ημερών. Σε αυτό το πλαίσιο τόσο ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και η ηγετική του ομάδα θα ξεκινήσουν επικοινωνιακή καμπάνια για να παρουσιάσουν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους λόγους που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Σε κάθε περίπτωση στην Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν νέα ανταρσία βουλευτών και τρέχουν να την περιορίσουν.