Αρνητικά απέναντι σε μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση αναμένεται να σταθεί το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, χθες, επιβεβαίωσε ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, παρά το γεγονός ότι πρόκειται σαφώς για ένα ακόμα προοδευτικό βήμα. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, το 57,4% των πολιτών τάσσεται υπέρ και μόλις το 34,8% αρνητικά.

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπερψηφίσει, «γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και όχι την εμπορευματοποίηση, που υπονομεύει και ένα σοβαρό μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό και εντέλει και το δημόσιο πανεπιστήμιο». Προφανώς, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι και η ίδια αυτό θέλει, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης για αντιπολιτευτικούς και μόνο λόγους εισχωρεί σε μονοπάτια οπισθοδρόμησης. «Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο θα έρθουν όλα τα μη κρατικά κερδοσκοπικά –γιατί αυτό κάνουν με το franchising– στο Λεκανοπέδιο. Ακουσα τον κ. Μητσοτάκη προχθές να δηλώνει πως αν δεν βγάλουν κάποια πανεπιστήμια καλούς γιατρούς, αυτοί δεν θα βρουν δουλειά. Μα, σοβαρά; Δηλαδή η αγορά θα ρυθμίσει το ακαδημαϊκό επίπεδο; Εμείς λέμε Ενιαία Αρχή Αξιολόγησης και για το δημόσιο και για το μη κρατικό», προσέθεσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα, πριν από λίγες μέρες ισχυριζόταν ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών - μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα οποία θα πληρούν κάποιες πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να μπορούν να ονομάζονται πανεπιστήμια». Φαίνεται, όμως, ότι επικράτησαν οι πιο… σκληροί, με αποτέλεσμα το κόμμα που πήγε την Παιδεία χρόνια πίσω να συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι και το 2007, με αφορμή την αναθεώρηση του άρθρου 16, στο ΠΑΣΟΚ ξέσπασε εσωκομματική κρίση, καθώς υπήρξαν βουλευτές ενάντια στη γραμμή του κόμματος και υπέρ της αναθεώρησης.

Στο μεταξύ και η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, άδειασε τον Νίκο Ανδρουλάκη υπογραμμίζοντας ότι εάν ήταν βουλευτής θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο. «Στη χώρα μας ένα κομμάτι του πολιτικού προσωπικού έχει μείνει στη δεκαετία του ’80. Η περήφανη πολιτική μας τάξη έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να μπει στον 21ο αιώνα», είπε με νόημα και πρόσθεσε: «Οσοι μιλάνε εναντίον των μη κρατικών, μιλάνε μόνο με επιχειρήματα φόβου.».

Από την πλευρά του, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε ότι ο κ. Ανδρουλάκης αναδεικνύεται σε «εκπρόσωπο του πιο γνήσιου αναχρονισμού», που ψάχνει «ασόβαρες δικαιολογίες».

Ολοταχώς προς νέο στραπάτσο

Την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωνε το «όχι» στα μη κρατικά πανεπιστήμια, αρκετά στελέχη είχαν μάλλον έντονη διαφωνία. Για παράδειγμα πρόσφατα η Νάντια Γιαννακοπούλου έχει ήδη εκφραστεί θετικά, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του κόμματος προωθούσε το σκανδιναβικό μοντέλο. «Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια με δύο αυστηρές προϋποθέσεις: αυστηροί όροι για την ίδρυσή τους και στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης», είχε πει η ίδια πριν από λίγες μέρες. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, εντός του κόμματος υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές που είναι θετικά διακείμενοι ως προς την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία. Ορισμένοι, μάλιστα, παραπέμπουν σε πρόσφατη αναφορά της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου: «Η σύνδεση της αναβάθμισης, ή μη, του δημόσιου πανεπιστημίου με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι άτοπη και ιδεοληπτική. Εξάλλου στην Ευρώπη, όπου δεν υπάρχει συνταγματική προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των πανεπιστημίων, τίποτα δεν τα εμπόδισε να υπερτερούν σε ακαδημαϊκή φήμη των μη κρατικών». Και με δεδομένο ότι πριν από λίγες μέρες το ΠΑΣΟΚ έγινε άνω-κάτω στην ψηφοφορία επί του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, δεν αποκλείεται να υπάρξει και δεύτερος γύρος διαφωνιών.