«Στο επίκεντρο βρίσκεται η προσπάθεια να φέρουμε πίσω Έλληνες φοιτητές που βρίσκονται στο εξωτερικό, να απευθυνθούμε στην ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά και να καταστήσουμε την Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης» είπε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Παπαθανάσης στην ομιλία που εκφώνησε στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων.
Ο Θανάσης Παπαθανάσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα 176 από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου είναι αφιερωμένα στο ελληνικό δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης. Για το ζήτημα της χρηματοδότησης επισήμανε ότι το χαμηλότερο σημείο αυτής υπήρξε το 2018, όπου ανήλθε σε 92,4 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό ήταν μικρότερο από τα προηγούμενα έτη, επισημαίνοντας μια συνεχιζόμενη μείωση. Με τα εργαλεία που έχει σήμερα η κυβέρνηση η συνολική χρηματοδότηση για τα δημόσια πανεπιστήμια αυξάνεται σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Ειδική μνεία έκανε στην πρόβλεψη για εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα, με σαφή και αυστηρά κριτήρια. Όπως είπε, τα κριτήρια προβλέπουν επακριβώς και στοχευμένα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις ίδρυσης ενός παραρτήματος στον ελλαδικό χώρο η ποιότητα του οποίου θα είναι αντίστοιχη με του δημοσίου πανεπιστημίου και θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη της ΕΘΑΑΕ. Πρόκειται για το πλέον αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη.
Ο βουλευτής είπε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που επιβάλλει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. «Είναι γεγονός πως υπάρχουν 40.000 Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή. Αυτός ο αριθμός είναι δυσανάλογος με τον πληθυσμό μας, όταν η Πορτογαλία βρίσκεται στους 13.000 φοιτητές» σημείωσε.
Ο κ. Παπαθανάσης τόνισε ότι η πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η νομοθεσία της ΕΕ και η ζωή εντός της ευρωζώνης έχει ξεπεράσει τα αναχρονιστικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης και διατύπωσε σειρά ερωτημάτων: «Αλήθεια ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο της Αμερικής με υψηλότατα δίδακτρα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό δεν επιτρέπει στα Ελληνόπουλα να μπορούν να πάρουν στην Ελλάδα έναν αντίστοιχο τίτλο σπουδών. Πόσο υποκριτικό είναι;» αναρωτήθηκε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Ανδρουλάκης ξέχασε ότι αυτός ήταν που ζητούσε μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και έλεγε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στην ίδρυσή τους; Ξεχνάει ότι αποτελεί θέση αρχής του κόμματός του; Ξεχνάει ότι και αυτός και ο κ. Παπανδρέου έχουν υποστηρίξει την ιδέα των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων; Τι ώθησε τον κ. Ανδρουλάκη σε μία καθολική μετατόπιση της θέσης του κόμματος του; Εχουν άδικο που βουλευτές και στελέχη τος κομματός του βγαίνουν απέναντι και τον αμφισβητούν; Δεν αντιλαμβάνεται ότι μένει εκτεθειμένος όταν διαπρεπείς συνταγματολόγοι που ανήκουν στον πολιτικό του χώρο όπως ο κ. Αλιβιζάτος αλλά και ο πρώην πρόεδρος κ. Βενιζέλος παίρνουν σαφή θέση υπέρ της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου;» πρόσθεσε.
O βουλευτής σημείωσε ότι το κρίσιμο βήμα τώρα είναι ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τρόπο απόλυτα συμβατό με το σύνταγμα, θέτοντας εθνικούς κανόνες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε η χώρα μας να αποτελέσει εκπαιδευτικό προορισμό και περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος είναι η επίλυση χρονίων ζητημάτων και η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. «Το μέλλον δεν περιμένει, οι νέες γενιές αγωνιούν και αναλαμβάνουμε την ευθύνη η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά» κατέληξε.