Η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Σέβη Βολουδάκη από το βήμα της Βουλής, μίλησε για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντας το ως μια από τις σημαντικότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, για να συμπληρώσει πως βάζει στο περιθώριο ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρμνησης για τα μη κρατικά ΑΕΙ θέτει στο περιθώριο ιδεοληψίες, προκαταλήψεις, εμμονές και πρακτικές, οι οποίες είναι ασύμβατες με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας ανέφερε η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Σέβη Βολουδάκη μιλώντας το απόγευμα της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η βουλευτής Χανίων είπε επίσης ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία είναι μια από τις σημαντικότες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι η αύξηση των εκπαιδευτικών ευκαιριών, η προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών και νέων Ελλήνων ακαδημαϊκών, ο επαναπατρισμός τους από το εξωτερικό και, φυσικά, η εναρμόνιση του νομικού πλαισίου της ανώτατης εκπαίδευσης με το ευρωπαϊκό πρωτογενές δίκαιο.

Σκοπός η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου

Στην ομιλία της η κα Βολουδάκη επεσήμανε επίσης ότι σκοπός του νομοσχεδίου «είναι, η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου, η αύξηση της χρηματοδότησης αυτού και των πηγών της, καθώς και η αναβάθμιση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε τρίτο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας, στοιχείο πολύ σημαντικό ειδικά λόγω της ακριτικής του θέσης».

Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε η Βουλευτής, περιλαμβάνει 205 άρθρα από τα οποία, τα 179 αναφέρονται στην ενίσχυση και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων, και τα υπόλοιπα 26, στην εγκατάσταση και λειτουργία παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην χώρα μας.

Η κα Βολουδάκη τόνισε ότι οι διατάξεις του Σ/Ν περί μη κρατικών πανεπιστημίων δεν έχουν σκοπό να διαρρήξουν ή να παραβιάσουν τη διάταξη του άρθρου 16 του Συντάγματος, καθώς αφορούν ουσιαστικά την αδειοδότηση της λειτουργίας παραρτημάτων αλλοδαπών πανεπιστημίων, τα οποία ήδη και με το σήμερα ισχύον καθεστώς, παρέχουν διπλώματα, που αναγνωρίζει ο ΔΟΑΤΑΠ, καθώς και τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Η βουλευτής επεσήμανε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση θεσμοθετεί την συγκεκριμένη καινοτομία, αναφέροντας τις προϋποθέσεις, η πλήρωση των οποίων απαιτείται για κάθε ιδρυόμενο ΝΠΠΕ και οι οποίες ελέγχονται από την Εθνική Αρχή Ανωτάτης Εκπαίδευσης.