Ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στην πολιτική σκηνή και λαμβάνει αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με αυτά που οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να επιθυμούν και να πιστεύουν. Με απλά λόγια συμπεριφέρεται λες και είναι αρχηγός σε… άλλο κόμμα.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ είναι αποκαλυπτική: μια ακόμη φορά για ένα θέμα που αφορά την επικαιρότητα και τους πολίτες, αυτό των μη κρατικών πανεπιστημίων, ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί τον… δικό του δρόμο με τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να είναι… απέναντι.

Περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα στοιχεία, εμφανίζονται να τάσσονται υπέρ του νομοσχεδίου που προωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να υπάρξουν λύσεις άμεσα και όχι με τη συνταγματική αναθεώρηση που θα παραπέμψει το ζήτημα στο 2028 με 2029.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Σε πολλές μεταρρυθμίσεις και τομές οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό από 60 έως και 70% εμφανίζονται να υπερασπίζονται τις παρεμβάσεις της σημερινής κυβέρνησης αλλά και αυτής πριν από το 2023. Αναδεικνύεται έτσι η διαφορά που υπάρχει και η αντίδραση θα έλεγε κανείς στη στάση του αρχηγού του κόμματος.

Μια στάση που δείχνει να ακολουθεί τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη επιλέγοντας τον λαϊκισμό και τους υψηλούς τόνους ποντάροντας και στη διχαστική ρητορική. Μόνο που ψαρεύοντας ψήφους στη δεξαμενή της Κουμουνδούρου και σε αυτούς που αποχωρούν κινδυνεύει να χάσει αυτούς που ήδη έχει, ειδικά αυτούς που κινούνται –και έχουν απομείνει στη Χαριλάου Τρικούπη– στον χώρο του κέντρου.

Θα μπορούσε μάλιστα κανείς να υποστηρίξει ότι δεν είναι τυχαία η απώλεια που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse. Μπορεί να είναι μικρή, εν τούτοις είναι ικανή για να ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνει ουσιαστικά ποσοστό ίσο με αυτό που χάνει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της δημοσκόπησης και αυτής της εταιρείας είναι πως ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται δεύτερος στο ερώτημα για καταλληλότητα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να είναι τρίτος. Σε δημοσκόπηση άλλης εταιρείας έχει καταγραφεί και τέταρτος. Δείχνει δηλαδή ότι δεν διαθέτει δυναμική ως αρχηγός και σίγουρα ως υποψήφιος πρωθυπουργός, όπως θέλει να εμφανίζεται μέσα από τη διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, αυτό λίγη σημασία έχει αφού και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζει κάποια δυναμική. Τα δύο κόμματα ισοβαθμούν στο 12%, απέχοντας πολύ από τα ποσοστά της ΝΔ, όπως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απέχουν πολύ από αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως συνήθως στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται άνοδος στα κόμματα που περνούν από συνέδρια και τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα πάνω τους. Ειδικά στον αρχηγό τους. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αύξηση –αν και τον φέρνει δίπλα στο ΠΑΣΟΚ– είναι μηδαμινή. Όπως και η επίδραση του Στέφανου Κασσελάκη.

Επί της ουσίας, πέραν του Στέφανου Κασσελάκη, που δείχνει ότι θα κριθεί το βράδυ των ευρωεκλογών η πολιτική του… μοίρα, τα φίδια έχουν αρχίσει και ζώνουν και την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη αφού το ΠΑΣΟΚ κινείται αυτήν τη στιγμή με βάση τις προσταγές του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος θα κριθεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου από το αποτέλεσμα. Ο φόβος είναι μη χαθεί το… άλλοθι της δεύτερης θέσης. Αυτό που θα προταχθεί δεδομένου ότι τα ποσοστά στο τέλος της ημέρας δείχνουν ιδιαιτέρως χαμηλά.