μέτρα (τα) 1. μαγικά λόγια τα οποία εκφωνούνται τελετουργικά από κυβερνητικά χείλη για να διώξουν τα προβλήματα, «ό,τι είναι ο χορός της βροχής για τους Ινδιάνους είναι η εξαγγελία μέτρων για μια κυβέρνηση», 2. υποσχέσεις που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, «θα σε πίστευα αν όλες οι υποσχέσεις σου δεν είχαν αποδειχθεί μέτρα», 3. αυτό που είναι αδύνατον να γίνει, «όσο περνάει ο καιρός τόσο πείθομαι ότι η επιβολή του νόμου είναι μέτρα».

Δεν είπαν όσα έπρεπε να πουν

Τελικά, όπως φοβόμουν, η τρίτη σε διάστημα 1,5 έτους εξαγγελία μέτρων εναντίον της οπαδικής βίας όχι μόνο ήταν μια επανάληψη των παλιών (θυμηθείτε πόσες φορές έχετε ακούσει αποφάσεις για κάμερες στα γήπεδα), αλλά είχε και μια γερή δόση οριζόντιας τιμωρίας. Αυτού δηλαδή του είδους της τιμωρίας που πρώτα και πάνω απ’ όλα προδίδει απροθυμία τιμωρίας του ενόχου. Πέραν τούτου, η απόφαση για αγώνες χωρίς θεατές για όλες τις ομάδες (και όχι για την ομάδα της οποίας οι οπαδοί εγκλημάτησαν την Πέμπτη) έχει και ένα ακόμα πρόβλημα: ΟΛΑ τα επεισόδια και ΟΛΕΣ οι δολοφονικές επιθέσεις τις οποίες υποτίθεται ότι προσπαθεί να προλάβει έγιναν ΕΚΤΟΣ γηπέδων. Εκεί που όχι μόνο δεν υπάρχουν κάμερες (και καμία απόφαση να μπουν), αλλά και καμία προσπάθεια για επιβολή του νόμου. Δυστυχώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν είπε το μόνο που θα έπρεπε να πει: «Νόμοι υπάρχουν, συγγνώμη που δεν τους επιβάλαμε μέχρι σήμερα, από εδώ και μπρος θα τους επιβάλουμε και θα βρίσκουμε τους εγκληματίες, όπως το κάναμε με το έγκλημα της Πέμπτης».

Οριζόντια

Ελπίζω μετά το οριζόντιο φορολογικό και το οριζόντιο γηπεδικό η κυβέρνηση να μην πάρει φόρα και προσπαθήσει να λύσει και το πρόβλημα των εκατοντάδων τροχαίων δυστυχημάτων με απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των Ι.Χ. στους δρόμους της χώρας ή το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας με απαγόρευση των γάμων.

Επιτέλους μίλησε για κάμερες

Δεν έχει σημασία που τα μέτρα που πρότεινε ο γοητευτικός Στέφανος για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας είναι μέτρα που έχουν εξαγγελθεί στο παρελθόν (και ξαναεξαγγέλθηκαν χθες). Σημασία έχει που ο νέος ηγέτης της ελληνικής Αριστεράς αναγνωρίζει την πολύτιμη βοήθεια που προσφέρουν οι κάμερες στην καταπολέμηση του εγκλήματος.

Προσλήψεις

Ακουγα τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν θα αργήσει η στιγμή που οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας θα απαιτήσουν προσλήψεις αστυνομικών για να φυλάνε τους αστυνομικούς από τους επικίνδυνους εγκληματίες που κυκλοφορούν ανενόχλητοι και τους τρομοκρατούν.