Φταίει η άτιμη η κενωνία που σε βάζει σε ένα λούκι, σε πιέζει, σε πιέζει, έλεγε ο Πάνος Μιχαλόπουλος στην ταινία «Γκαρσονιέρα για δέκα» όταν συνελήφθη να κάνει λαθρεμπόριο ταινιών πορνό. Αυτή η άτιμη η… κενωνία φταίει κατά τον ΣΥΡΙΖΑ για τους εγκληματίες. Φταίει το κοινωνικό υπόβαθρο. Τουλάχιστον αυτό είπε μέσες άκρες ο βουλευτής του Θεόφιλος Ξανθόπουλος που τάχθηκε αναφανδόν κατά της τοποθέτησης καμερών και της αυστηροποίησης των ποινών.

Εντάξει, δεν είπε να κάνουμε ότι κοιμόμαστε όταν εισβάλλουν κακοποιοί στα σπίτια, όπως είχε πει ο, επί ΣΥΡΙΖΑ, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Υποστήριξε όμως ότι «η κριτική που ασκούμε στην κυβέρνηση είναι ότι έχει πάρει τον ολισθηρό δρόμο της αυστηροποίησης και της περιστολής των δικαιωμάτων. Διότι, αν είναι να κυκλοφορούμε με κάμερες σε εικοσιτετράωρη βάση, οι οποίες παρακολουθούν κάθε μας κίνηση και ενημερώνουν τον "μεγάλο αδελφό", αυτά έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και δεν έχουν αποτύχει (sic). Αν η κυβέρνηση δεν αντιληφθεί ότι η αιτία της εγκληματικότητας είναι πρωτίστως κοινωνική».

Για να δούμε λοιπόν. Οι εγκληματίες που οδηγούνται στις πράξεις τους είναι κάτι άποροι πιθανότατα που κλέβουν για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Το πολύ πολύ μερικές φορές να δείρουν κάποιους ηλικιωμένους ή μη, να σκοτώσουν κάποιους που ίσως αντισταθούν, ίσως και όχι, ή και να βιάσουν σε κάποιες περιπτώσεις.

Είναι κοινωνικό αυτό το φαινόμενο. Ίσως θα μπορούσε το θέμα να τεθεί σε αυτήν τη βάση όταν αφορά ανήλικους. Εν τούτοις η σύσταση και δράση συμμοριών που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται.

Από την άλλη, στην οπαδική βία δεν υπάρχει θέμα συζήτησης. Ναι, οι ειδικοί αναφέρουν την ανάγκη ένταξής τους σε ομάδες. Όμως για παράδειγμα στην περίπτωση του 18χρονου που έριξε τη φωτοβολίδα στον αστυνομικό, σύμφωνα με τον πατέρα του πάντα, ο καθ' ομολογίαν αρχικά δράστης και δούλευε και σπούδαζε την τέχνη του υδραυλικού.

Όπως και να έχει, οι αναφορές σε Μεγάλους Αδελφούς, κοινωνικά υπόβαθρα και προφίλ έρχονται σε αντίθεση με αυτά που ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσφατα ανέφερε για τους νοικοκυραίους και τον στόχο του. Αυτόν του να νοικοκυρευτεί η χώρα.