OHE (o) 1. αυτός που δεν έχει καμία σημασία, αδιάφορος, ασήμαντος «έλα, μωρέ, τώρα που κάθεσαι και ασχολείσαι με το τι λέει ο κάθε ΟΗΕ» 2. αυτός που με την ουδετερότητά του αδικεί «δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερο ΟΗΕ από τον Πόντιο Πιλάτο»

Να είναι όλοι τους χαρούμενοι

Αν η προ ολίγων εβδομάδων κουτοπόνηρη προσπάθεια του επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες να δικαιολογήσει τις δολοφονίες, βιασμούς, απαγωγές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου σάς παραξένεψε τότε μάλλον έχετε μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Παρότι εμφανίζεται ως τέτοιος, ο ΟΗΕ δεν είναι ούτε η φωνή της αλήθειας, ούτε η φωνή της δημοκρατίας, ούτε η φωνή της ειρήνης. Ο ΟΗΕ είναι ένας ποντιοπιλατικός γραφειοκρατικός οργανισμός ισορροπιών. οι οποίες του επιτρέπουν να υπάρχει (μην ξεχνάτε ότι μέλη του δεν είναι μόνο οι δημοκρατίες του πλανήτη αλλά ακόμα και τα πιο αυταρχικά καθεστώτα). Σκοπός του δεν είναι η απόδοση δικαιοσύνης ή η παγκόσμια ειρήνη, αλλά η αυτοσυντήρηση. Πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να τους κρατά όλους ευχαριστημένους ή τουλάχιστον να τους στενοχωρεί όσο γίνεται λιγότερο. Κι αυτή η προσπάθεια για ισορροπίες είναι που οδηγεί όχι μόνο στη δικαιολόγηση τρομοκρατικών επιθέσεων όπως αυτή της Χαμάς, αλλά σε ακόμα πιο τραγελαφικές αποφάσεις όπως η απόφαση για τοποθέτηση στην προεδρία του ετήσιου Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενός εκπροσώπου του Ιράν ή η απόφαση για τοποθέτηση στην προεδρία της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή ενός Καταριανού πετρελαιά. Με λίγα λόγια, αν ο ΟΗΕ διοργάνωνε συνδιάσκεψη για την ευγενή άμιλλα στον αθλητισμό δεν αποκλείεται να ανέθετε την προεδρία στον Τάκη Τσουκαλά.  

Επιπλα

Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη ορισμένων επειδή κάποιοι σύντροφοι τόλμησαν να μετονομάσουν τη σελίδα «MySyriza» του facebook σε σελίδα «Νέα Αριστερά». Εδώ πήραν το σήμα τους από εταιρεία πώλησης επίπλων γραφείου σε μια σελίδα θα κώλωναν;

Επικίνδυνο αναλόγως ποιος το λέει

Οταν οι επικεφαλής του Χάρβαρντ, του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια ρωτήθηκαν σε μια επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου αν το κάλεσμα για γενοκτονία των Εβραίων συνιστά παραβίαση των κανόνων των συγκεκριμένων πανεπιστημίων σχετικά με το μπούλινγκ και την παρενόχληση, εκείνοι απάντησαν ότι εξαρτάται από το κόντεξτ μέσα στο οποίο τέτοια καλέσματα ακούγονται. Πιθανότατα εννοώντας πως αν το κόντεξτ είναι ο ιερός πόλεμος του Ισλάμ δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.  

Απεργίες

Ακουσα τον υφυπουργό Κυρανάκη να λέει ότι η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση με κυβερνητικό chatbot που με τεχνητή νοημοσύνη θα παρέχει εξυπηρέτηση στους πολίτες και σκέφτομαι ότι όταν αυτό θα γίνει θα είναι και το πρώτο chatbot στον κόσμο που θα κατέβει σε απεργία.