«Η κομματική αρένα ζητάει αίμα» είπε συγκλονισμένος ο σύντροφος Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος τόσα χρόνια είχε συνηθίσει να είναι αυτός που φωνάζει απειλητικά συνθήματα του τύπου «Θα τρέχεις σαν τον Αίολο Κεντέρη/Πρεντεντέρη, Πρετεντέρη» και πολύ του κακοφαίνεται που η αρένα την οποία συνδημιούργησε τώρα στρέφεται εναντίον του. Δεν ανησυχώ όμως. Είμαι βέβαιος ότι και στο νέο του κόμμα θα φτιάξει μια αρένα αντάξιά του. 

ερντογάν (το) 1. δυσάρεστη κατάσταση «φαντάζεσαι πόσο ερντογάν θα ήταν να έχεις για γείτονα έναν άνθρωπο του κοινού ποινικού δικαίου;» 2. αυτό που αλλάζει συνεχώς «για τα γενέθλιά μου μού πήρε μια λάμπα ερντογάν που κάθε δευτερόλεπτο αλλάζει χρώμα» 3. αυτό που δεν μπορείς να αποφύγεις, αναπόφευκτο «κι εγώ θα ήθελα να ήμουν εισοδηματίας, αλλά η δουλειά για τους περισσότερους από μας είναι ερντογάν» 

Για μια γρήγορη επίσκεψη 

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Τουρκία θα είναι πάντα ο γείτονάς μας. Μπορεί να μην είναι ένας καλός γείτονας, αλλά αυτή είναι μια διαπίστωση που δεν μπορεί να αλλάξει απολύτως τίποτα. Ούτε εμείς ούτε αυτοί μπορούμε να αλλάξουμε γειτονιά, πράγμα που σημαίνει πως αναγκαστικά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συμβιώσουμε που να είναι ο λιγότερο οδυνηρός (θα έγραφα «καθόλου οδυνηρός», αλλά δεν πιστεύω στα θαύματα). Για να συμβεί αυτό πρέπει να μιλάμε και να προσπαθούμε να συνεννοηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο και γι’ αυτό η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, έστω και για λίγες ώρες, μόνο ως μια θετική εξέλιξη πρέπει να εκληφθεί. Και ίσως οι λίγες ώρες της επίσκεψης να είναι προτιμότερες από τις πολλές στις οποίες η απερισκεψία, η ελαφρότητα και η ματαιοδοξία (όλοι θυμόμαστε τα κατορθώματα του Προέδρου Πάκη το 2017) κάνουν τις πιθανότητες ενός δυσάρεστου επεισοδίου να πολλαπλασιάζονται. 

Τιμωρίες 

Αυτοί που αντιδρούν στη φυλάκιση για παραβατικούς και εγκληματίες και προτιμούν ως τιμωρία το φιλικό χτύπημα στην πλατούλα και το «να μην το ξανακάνεις, κατεργαράκο» δεν νοιάζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για τους παραβατικούς και τους εγκληματίες νοιάζονται. Ή μόνο για τον εαυτό τους και την ψυχοπονιάρικη εικόνα που θέλουν να πουλήσουν. 

Μας τα λέτε κομματάκι μπερδεμένα 

«Οταν λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε, διευκολύνετε τους παρόχους που δεν θέλουν να συγκρίνονται οι τιμές», είπε ο υπουργός Σκυλακάκης σε δημοσιογράφο που προσπαθούσε να καταλάβει το σύστημα με τα πράσινα, μπλε, κίτρινα και πορτοκαλί τιμολόγια του ρεύματος. Και πολύ σωστά. Οι πάροχοι που δεν θέλουν συγκρίσεις δεν διευκολύνονται ούτε από αυτούς που επινοούν ένα δυσνόητο σύστημα ούτε από αυτούς που αδυνατούν να το εξηγήσουν. Διευκολύνονται από όσους προσπαθούν να το καταλάβουν.