χουλιγκάνος (ο) 1. ο κομπλεξικός που αισθάνεται πως αποκτά υπόσταση μόνο καταστρέφοντας και ασκώντας βία, «περισσότερο από κοινωνικό, οι χουλιγκάνοι είναι ψυχιατρικό ζήτημα», 2. αυτός που έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων, «μπορεί να είναι επικίνδυνος αλλά είναι χουλιγκάνος και κανείς δεν πρόκειται να τον σταματήσει».

Λύση είναι η ουσιαστική τιμωρία τους

Εν αναμονή της τρίτης μέσα σε ενάμιση χρόνο κυβερνητικής εξαγγελίας για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, δεν έχω καμία ψευδαίσθηση. Και αυτές οι εξαγγελίες θα έχουν την τύχη που είχαν και οι προηγούμενες, κυρίως επειδή δεν θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της βίας με τον μόνο τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί: την τιμωρία όσων την ασκούν και την απομόνωσή τους από την υπόλοιπη κοινωνία. Οι άνθρωποι που σηκώνουν χέρι (όχι μόνο στο γήπεδο αλλά και στο δρόμο ή στο σπίτι τους), οι άνθρωποι που πετούν φωτοβολίδες, κροτίδες, πυρσούς, μολότοφ και γενικώς οι άνθρωποι που τα κόμπλεξ τους τους οδηγούν να συμπεριφερθούν με τρόπο επικίνδυνο για τη ζωή και την περιουσία των άλλων, το κάνουν επειδή ξέρουν ότι η πιθανότητα να υποστούν οποιαδήποτε συνέπεια είναι ελάχιστη. Ειδικά στη γηπεδική βία, τις όποιες συνέπειες τις υφίσταται η ομάδα και ποτέ ο φυσικός δράστης, ο οποίος αφήνεται ανενόχλητος να συνεχίσει τη δράση του.

Τσόγλανοι

Πιθανή διακοπή των πρωταθλημάτων θα σημαίνει την παράδοση της κυβέρνησης και της Πολιτείας στους χουλιγκάνους και τη διαιώνιση του καθεστώτος ατιμωρησίας. Θα σημαίνει παραδοχή της απροθυμίας να τιμωρηθούν οι φυσικοί αυτουργοί, οι οποίοι και χωρίς αγώνες δεν θα πάψουν να είναι οι επικίνδυνοι τσόγλανοι που είναι και απλώς θα βρουν άλλες αφορμές να εκδηλώσουν την αντικοινωνική τους συμπεριφορά.

Ωρα για πραγματική απαλλαγή

Η μόνη εξαγγελία που θα με κάνει να πιστέψω ότι η κυβέρνηση θέλει στ’ αλήθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των βίαιων συμπολιτών θα είναι η εξαγγελία κατασκευής φυλακών υψίστης ασφαλείας στις οποίες θα κλείνονται οι συμπολίτες με βίαιη συμπεριφορά. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από νέους κανόνες, έχει ανάγκη από κυβερνητική επιθυμία να απαλλαγεί η κοινωνία από τα σάπια μήλα που την απειλούν.

Απολαυστικό

Λίγα πράγματα μπορούν να δημιουργήσουν την ωραία αίσθηση της δικαιοσύνης, που έστω και καθυστερημένα αποδίδεται, την οποία δημιουργούν οι καταγγελίες των συριζαίων εναντίον των συντρόφων τους για «τοξικότητα» και «δολοφονία χαρακτήρα». Είναι τόσο απολαυστικό να τους βλέπεις να στοιβάζονται στο λάκκο που έσκαβαν εδώ και χρόνια, που εύχεσαι να μη σταματήσουν ποτέ.