Άτυπο δείπνο πραγματοποιείται απόψε, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους προσκεκλημένους του, πολιτικούς ηγέτες μίας σειράς χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά και τους Ευρωπαίους επικεφαλής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Τα ζητήματα που πρόκειται να επικρατήσουν στη συζήτηση είναι η διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, με αφορμή και τη συμπλήρωση των 20 χρόνων που έχουν περάσει από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης». 

Να σημειωθεί πως οι ηγέτες των χωρών που έφτασαν για το δείπνο στο Μαξίμου είναι οι: Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic, Πρόεδρος της Μολδαβίας Maia Sandu, Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Jakov Milatovic, Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ion-Marcel Ciolacu, Πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti, Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Borjana Kristo, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Dimitar Kovacevski, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και Nikolai Denkov, πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenkovic.

Αναρτήσεις Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

Νωερίτερα, η κα φον ντερ Λάιεν ανέφερε σε ανάρτησή της για τη συνάντηση στην πλατφόρμα Χ: «Χαίρομαι που βρίσκομαι στην Αθήνα για να συζητήσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων και των εταίρων μας» στα ανατολικά της ΕΕ και στα Δυτικά Βαλκάνια σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (π. Twitter). Τόνισε ότι «πρέπει να φέρουμε τους φίλους μας, τα επίδοξα μέλη της ΕΕ πολύ πιο κοντά μας και πολύ πιο γρήγορα». «Θα συνεχίσουμε να καταρρίπτουμε τα εμπόδια μεταξύ των περιοχών μας» κατέληξε.

Από πλευράς του, ο κ. Μισέλ, επίσης, με σχετική ανάρτησή του στην πλατφόρμα X εξέφρασε τη χαρά του που συμμετείχε «με τους Προέδρους Βολοντίμιρ Ζελένσκι ,Σαντού και τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων σε άτυπη συνάντηση για τη διεύρυνση της ΕΕ μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα απόψε», ενώ πρόσθεσε «αναμένουμε τις συζητήσεις με τους εταίρους μας καθώς εισερχόμαστε σε μια νέα δυναμική στη διαδικασία της διεύρυνσης».