«Η Ελλάδα στέκεται και θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού, που αγωνίζεται για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας σας, απέναντι στον απρόκλητο και παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», επανέλαβε σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον Ουκρανό ομόλογό της Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς είχε τονίσει τα παραπάνω και σε περυσινή της επίσκεψη στο Κίεβο. 

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε: «Είχα επίσης την ευκαιρία, επισκεπτόμενη τις πόλεις κοντά στο Κίεβο, το Ιρπίν, την Μποροντιάνκα, την Μπούτσα, να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής, αλλά και τη γενναιότητα του ουκρανικού λαού».

Στη συνέχεια, η Ελληνίδα ΠτΔ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό οικονομικό, στρατιωτικό και ανθρωπιστικό» και σημείωσε ότι «στο πλαίσιο πάντα του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της». 

Υπενθύμισε δε, τη στήριξη που έχει επιδείξει η ελληνική πλευρά σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, καλωσορίζοντας, στο τέλος, τον Ουκρανό πρόεδρο στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα: «Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποστηριχθεί από την πρώτη στιγμή και από την Ελλάδα και χαιρόμαστε που βλέπουμε την πρόοδο που κάνετε στα βήματα που χρειάζονται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής. Και πάλι καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε».

«Ευχαριστώ που η Ελλάδα μπήκε στη φόρμουλα ειρήνης και υποστηρίζει τόσες ανθρωπιστικές κατευθύνσεις» απάντησε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, σημειώνοντας πως «πάντα στο πρόσωπο της Προέδρου, του Πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου (σ.σ. της Ελλάδας) βλέπουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας».

Ζελένσκι: Πάντα βλέπουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας

Από πλευράς του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε, αρχικά, τη χαρά του που είχε την ευκαιρία να ξανασυναντηθεί από κοντά με την ομόλογό του στην Ελλάδα και συμπλήρωσε: «Για μένα ήταν υψηλή τιμή να σας συναντήσω στο Κίεβο τις δύσκολες στιγμές του πολέμου, έχετε δει την Μπούτσα, έχετε δει τις συνέπειες της τρομοκρατίας από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Έπειτα, με τη σειρά του, ευχαρίστησε την κα Σακελλαροπούλου για τη στήριξη που έχει δείξει η Ελλάδα στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό: «Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα θερμά σας λόγια, λόγια υποστήριξης στην Ουκρανία και την υποστήριξη εκ μέρους σας των Ουκρανών που ήρθαν στην Ελλάδα κατά τον πόλεμο».

«Και πάντα στο πρόσωπο της Προέδρου, του πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου βλέπουμε την υποστήριξη της Ουκρανίας σε πολλές κατευθύνσεις, της εδαφικής μας ακεραιότητας στον διεθνή στίβο, τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών - πάντα αισθανόμαστε την υποστήριξή σας», πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, ευχαρίστησε την ΠτΔ και για τη στήριξη που έχει δείξει η ελληνική πλευρά σε κομβικές αποφάσεις αναφορικά με την πρόσπαθεια του Κιέβου να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία, όπως στην περίπτωση της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αερόσκαφη F16: «Ξεχωριστά, θέλω να σας ευχαριστήσω για πάρα πολλές σημαντικές αποφάσεις, την εκπαίδευση των πιλότων μας των F16, τις ανθρωπιστικές αποστολές. Αυτό που μας χρειάζεται πραγματικά είναι η οικονομική υποστήριξη από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αμυνόμαστε στο έδαφός μας».

Τέλος, ο Ουκρανός Πρόεδρος εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη χαρά του που βρίσκεται στη χώρα μας: «Ευχαριστώ που η Ελλάδα μπήκε στη φόρμουλα ειρήνης και υποστηρίζει τόσες ανθρωπιστικές κατευθύνσεις. Χαίρομαι πάρα πολύ που είμαστε στην όμορφή σας χώρα, είναι πάρα πολύ σημαντικό, δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε διακοπές. Όταν θα νικήσουμε, οπωσδήποτε θα νικήσουμε, επειδή η αλήθεια είναι στο πλευρό μας, σίγουρα θα βρούμε χρόνο να έρθουμε στην Ελλάδα».