Δεν βλέπει κάποια άλλη λύση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν πέρα από τη συμφωνία για τα σιτηρά που είχε συνάψει πέρυσι η Ουκρανία με τη Ρωσία, αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο τυχόν εναλλακτικές που αναζητούν οι ΗΠΑ για αυτό το θέμα, ύστερα και από την πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία. 

«Ξέρουμε ότι αναζητούνται άλλες διαδρομές, αλλά δεν βλέπουμε καμία εναλλακτική λύση στην αρχική συμφωνία λόγω των κινδύνων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός ενώπιον δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κίεβο, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Ουκρανός Πρόεδρος είχε κάνει ανάρτηση στο Twitter για τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό, αναφέροντας και ο ίδιος πως η εξαγωγή σιτηρών και οι κίνδυνοι που προκαλούνται από τον αποκλεισμό της Ρωσίας ήταν μέσα στα θέματα που κουβέντιασαν: «Συζητήθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα. Η Ειρηνευτική Πρόταση (της Ουκρανίας). Οι προετοιμασίες για την Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη (σχεδιάζεται από το Κίεβο). Οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό από την Ρωσία του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας για τις εξαγωγές σιτηρών».

Το χρονικό της συμφωνίας των σιτηρών

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι είχε επιτευχθεί συμφωνία, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, που επέτρεπε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας για σχεδόν ένα χρόνο και παρά τον πόλεμο. Ωστόσο, στα μέσα Ιουλίου η Ρωσία αποχώρησε από αυτή τη συμφωνία. Η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει την Μόσχα να επιστρέψει στην συμφωνία.

Από την άλλη, η Ουκρανία αναζητά εταίρους για να ξαναρχίσει τις εξαγωγές της, μεταξύ άλλων μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπου πρόσφατα προκάλεσε τη Μόσχα με το ταξίδι ενός φορτηγού πλοίου που έφερε σημαία Χονγκ Κονγκ, το οποίο δεν δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία παρά τις απειλές της.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα πραγματοποίησε σειρές επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε λιμενικές υποδομές στην Οδησσό και σε λιμάνια του Δούναβη. Το Κίεβο πραγματοποίησε επίσης αρκετές επιθέσεις σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός πετρελαιοφόρου, και απείλησε με τη σειρά του τα πλοία που κατευθύνονταν σε ρωσικά λιμάνια και σε λιμάνια που έχει καταλάβει η Μόσχα.

Η Τουρκία έχει εδώ και πολύ καιρό μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών. Ωστόσο οι σχέσεις με τη Μόσχα είναι τεταμένες μετά την παράδοση από την Άγκυρα στην Ουκρανία διοικητών του τάγματος Αζόφ.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε παρόλα αυτά στις αρχές Αυγούστου την υποστήριξη της Τουρκίας για τις εξαγωγές των σιτηρών από την πολύ μεγάλη ρωσική σοδειά, οι παραδόσεις των οποίων παρεμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις.