Ευρύτερες και σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η αντιπαράθεση στις Βρυξέλλες σχετικά με την εισαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.
Το γεγονός πως η τιμή τους είναι εκ των πραγμάτων πολύ ανταγωνιστική σε σχέση με τα σιτηρά που παράγουν οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οδήγησε αρχικά τις Βρυξέλλες στο να επιβάλλει ένα καθεστώς προστασίας για τις αγορές της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Η συγκεκριμένη προστασία έληξε στις 15 Σεπτεμβρίου, με τις Βρυξέλλες να επιλέγουν να μην την παρατείνουν, επιτρέποντας την ελεύθερη εισαγωγή των ουκρανικών σιτηρών εντός ΕΕ με την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα μεριμνήσει ώστε να αποφευχθεί η μελλοντική μαζική εισροή αγροτικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι κυβερνήσεις των πέντε κρατών που προστατεύονταν ζήτησαν τη συνέχιση των περιορισμών τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που όμως δεν συμμερίστηκαν οι Βρυξέλλες. Ρουμανία και Βουλγαρία εν τέλει ευθυγραμμίστηκαν με την άρση των περιορισμών, αλλά Πολωνία, Ουγγαρία, και Σλοβακία ανακοίνωσαν - μονομερώς - πως θα συνεχίσουν να επιβάλλουν περιορισμούς ώστε να προστατέψουν τους δικούς τους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται πως τόσο η Πολωνία όσο και η Σλοβακία θα οδηγηθούν σύντομα στις κάλπες, με το συγκεκριμένο θέμα να αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα και στις δύο χώρες. Ειδικά στην Πολωνία ο αγροτικός πληθυσμός αποτελεί σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
Από τη μία, οι τρεις χώρες που συνεχίζουν να επιβάλλουν περιορισμούς ουσιαστικά απορρίπτουν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κοινή εμπορική πολιτική που διέπει την κοινή αγορά, αμφισβητώντας την αρμοδιότητα της Κομισιόν. Από την άλλη, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας. Αυτό δεν θα βλάψει μόνο την εικόνα της ΕΕ την ώρα που ο ρώσο-ουκρανικός πόλεμος συνεχίζεται, αλλά μπορεί να αναγκάσει την Κομισιόν να υπερασπιστεί τις τρεις χώρες-«αντάρτες» ενώπιον του ΠΟΕ.
Πάνω απ’ όλα, ωστόσο, η ελεύθερη εισαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα ώστε να μειωθούν οι τιμές στα τρόφιμα. Με άλλα λόγια, πέρα από την πολιτική διάσταση του συγκεκριμένου ζητήματος - η οποία καθορίζει τη στάση των τριών χωρών που αψήφησαν την απόφαση των Βρυξελλών - κρίσιμο ρόλο παίζει και η οικονομική. Η ελεύθερη εισαγωγή των ουκρανικών σιτηρών στην ΕΕ θα επιτρέψει στην ΕΕ να συνεχίσει να παρέχει μια εξαγωγική σανίδα σωτηρίας στο Κίεβο, την ώρα που η δίοδος της Μαύρης Θάλασσας παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποκλεισμένη, αλλά θα συμβάλλει σε έναν βαθμό και στην πτώση της τιμής των τροφίμων, από την οποία θα επωφεληθούν οι ευρωπαίοι καταναλωτές στο σύνολο τους.