Μια από τις «απειλές» που πετούν πάνω από τα κεφάλια μας από την πρώτη μέρα κήρυξης του πολέμου στην Ουκρανία είναι η έλλειψη σιτηρών και η παγκόσμια πείνα. Μόνο που η απειλή φαίνεται να είναι άνευ υπαρκτού αντικείμενου όπως εξηγεί η καθηγήτρια Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης και μέλος του High-Level Advisory Board on Effective Multilateralism του OHE Τζοϊατι Γκος.
«Η παγκόσμια πείνα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια δεν οφείλεται στην έλλειψη σιτηρών» γράφει σε άρθρο που φιλοξενούν Τα Νέα και επισημαίνει: «Αντίθετα η κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών, η μείωση των εσόδων από συνάλλαγμα η φυγή κεφαλαίων και το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έχουν μειώσει την ικανότητα πολλών χωρών να εισάγουν τρόφιμα.
Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να αλλάξουμε την εστίαση μας. Αντί να διανέμουν σιτηρά ως φιλανθρωπία οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να μετριάσουν τις ευπάθειες των φτωχών χωρών στο συνάλλαγμα και να λάβουν μέτρα για τη στήριξη της αυξημένης εγχώριας και περιφερειακής παραγωγής βασικών ειδών διατροφής. Μπορούμε ακόμα να κερδίσουμε τη μάχη κατά της παγκόσμιας πείνας αλλά μόνο εάν αναγνωρίσουμε τις πραγματικές αιτίες της τρέχουσας δυσπραγίας μας».
Παρουσιάζει δε τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «η συνολική προσφορά σίτου υπερέβη τη ζήτηση κατά 275 εκατομμύρια τόνους» ενώ αποδίδει την άνοδο στις τιμές στο γεγονός πως «η παγκόσμια αγορά σιτηρών λειτουργεί ως ολιγοπώλιο με τους τέσσερις μεγαλύτερους εμπόρους σιτηρών Archer-Daniels-Midland, Bunge (που πρόσφατα συγχωνεύθηκε με τη Viterra), Cargill και Louis Dreyfus να ελέγχουν περισσότερο από το
70% της αγοράς και η Glencore να αντιπροσωπεύει ένα άλλο 10%. Στα πρώτα στάδια του πολέμου στην Ουκρανία ειδικά μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2022 οι Big Four έμποροι σιτηρών αποκόμισαν κέρδη και έσοδα ρεκόρ.
Επιπλέον οι αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σιτηρών παρουσίασαν αναταραχή μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022. Τα hedge funds με γνώμονα την ορμή φέρεται να κέρδισαν 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια αξιοποιώντας την άνοδο των τιμών των τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία). Η αισχροκέρδεια στην παγκοσμιοποιημένη μορφή της.