Νέα παράδοση όπλων στην Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα, οι ΗΠΑ. Η παράδοση θα αποτελείται από πυρομαχικά, αντιαεροπορικά συστήματα Patriot, συστήματα πυροβολικού Himars, οβίδες, φυσίγγια, χειροβομβίδες και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω θα προέλθουν από τα υπάρχοντα αποθέματα.

Η νέα παράδοση θα είναι συνολικής αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, λόγω ενός λογιστικού σφάλματος του αμερικανικού Πενταγώνου στην κοστολόγηση των όπλων που έχουν ήδη αποσταλεί στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα αυτό το λάθος τώρα να πρέπει να αντισταθμιστεί.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters την περασμένη Δευτέρα ότι θα αρχίσουν να χορηγούν κεφάλαια 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία εντοπίστηκαν μετά από ένα λογιστικό σφάλμα του Πενταγώνου που υπερκοστολόγησε τη βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε αποσταλεί στην Ουκρανία.

Τον Ιούνιο, το αμερικανικό Πεντάγωνο αναγνώρισε αυτό το λογιστικό σφάλμα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της απόδοσης υψηλότερης αξίας από την εγγυημένη σε όπλα που ελήφθησαν από αμερικανικά αποθέματα και στη συνέχεια στάλθηκαν στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα δύο ανώτεροι αξιωματούχοι άμυνας.

43 δισ. δολάρια η αξία των όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία 

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Ουάσινγκτον έχει στείλει όπλα αξίας 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα να εγκρίνει την αποδέσμευση επιπλέον 13 δισεκατομμυρίων.

Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών νομοθετών υποστηρίζει αυτή την πολιτική στρατιωτικής βοήθειας, δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σχετική κόπωση στον αμερικανικό πληθυσμό απέναντι στην πολιτική αυτή.

Από πλευράς του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανέφερε σε ανακοίνωση πως μέχρι να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία και να τελειώσει ο πόλεμος, «οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί».