«Λάθος» χαρακτήρισε τη δήλωση του για παραχώρηση εδαφών της Ουκρανίας στη Ρωσία, με αντάλλαγμα την ένταξη της πρώτης στο ΝΑΤΟ, ο Stian Jensen, διευθυντής του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Συγκεκριμένα είχε δηλώσει ότι «η Ουκρανία ίσως χρειαστεί να συμφωνήσει στην παραχώρηση μέρους των εδαφών της στη Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο, αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Ωστόσο, είχε τονίσει ταυτόχρονα: «Δεν λέω ότι πρέπει να είναι έτσι. Αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή λύση».
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει εδάφη, προκειμένου να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και μελλοντική ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Jensen δήλωσε ότι η συζήτηση για το πιθανό καθεστώς μετά τον πόλεμο «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» και ότι «τα ερωτήματα σχετικά με την εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία συζητήθηκαν και από άλλους».
⚡️The head of the #NATO Secretary-General's Office, Stian Jenssen, has described as a "mistake" statements that Ukraine might join the Alliance in exchange for territorial concessions to Russia, European Pravda reported. pic.twitter.com/cG3PfZjZR4
— KyivPost (@KyivPost) August 16, 2023
Ουκρανία: Γελοία η ανταλλαγή εδαφών με ομπρέλα του ΝΑΤΟ
Μετά από μία τέτοια δήλωση οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και σφοδρές και από την πλευρά της Ουκρανίας, αλλά και της Ρωσίας. Αρχικά, ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχάιλο Ποντόλιακ, σε ανάρτησή του στο Twitter, αρχικά αναρωτήθηκε «ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ;», δίνοντας, αμέσως την απάντηση πως κάτι τέτοιο «είναι γελοίο».
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;
»Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας "κακής ειρήνης" μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.
Στο τέλος, ο Ποντόλιακ επεσήμανε ότι «οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια», ενώ επανέφερε και το ζήτημα της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία: «Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας "διαίρεσης της Ευρώπης": συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια…».
Trading territory for a NATO umbrella? It is ridiculous. That means deliberately choosing the defeat of democracy, encouraging a global criminal, preserving the Russian regime, destroying international law, and passing the war on to other generations. After all, why should Russia…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) August 15, 2023
Μεντβέντεφ: Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Κίεβο
Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χαρακτηριστικά πως αν η Ουκρανία θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει «ακόμα και το ίδιο το Κίεβο».
«Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα "δικά τους" εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα», είπε και πρόσθεσε ότι «για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο», το οποίο αποκάλεσε και «πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωσίας». Στο τέλος σημείωσε: «Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στη Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν».