Οι ηγέτες των BRICS συναντώνται την Τρίτη, 22 Αυγούστου, στη Νότια Αφρική για να συζητήσουν τα μέσα ώστε αυτή η ομάδα πέντε ανόμοιων χωρών, που παράγει το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου, να επεκτείνει την επιρροή της στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή.

Οι ηγέτες πέντε αναδυόμενων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που σκέπτονται να υποδεχθούν νέα μέλη, αναμένονται στις 15:00 ώρα Ελλάδας σε συνεδριακό κέντρο στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής μέχρι και την Πέμπτη.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα υποδέχεται τους πρoέδρους της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Η Ινδία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και η Ρωσία από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Έπειτα από μήνες εικασιών, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στο στόχαστρο εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έγκλημα πολέμου στην Ουκρανία, θα λάβει τελικά μέρος στη σύνοδο κορυφής μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Εκπροσωπώντας μια ομάδα διάσπαρτων γεωγραφικά χωρών και με άνισα επίπεδα οικονομικής μεγέθυνσης, οι BRICS έχουν ως κοινό μέτωπο τις επιφυλάξεις απέναντι σε μια παγκόσμια τάξη η οποία θεωρούν ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πλούσιων χωρών και κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το παραδοσιακό σύστημα παγκόσμιας διακυβέρνησης έχει γίνει δυσλειτουργικό, ανεπαρκές και αναποτελεσματικό», δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο πρεσβευτής της Κίνας στην Πραιτόρια, Τσεν Σιαοντόνγκ, διαβεβαιώνοντας πως «οι BRICS γίνονται μια όλο και πιο στέρεα δύναμη».

«Αναζητούν πολυμερείς χώρους που δεν θα κυριαρχούνται αυτόματα από δυτικές δυνάμεις», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), ο Κόμπους Βαν Στάντεν, Νοτιοαφρικανός ερευνητής που ειδικεύεται στις σχέσεις Κίνας-Αφρικής.