Η Ρωσία μετά την αύξηση που έκανε στο βασικό της επιτόκιο για να «σώσει» το ρούβλι από την πτώση που υπέστη ενάντι του δολαρίου και του ευρώ, σήμερα, Τρίτη, άρχισε να δοκιμάζει και τη λύση ενός ψηφιακού ρουβλιού, βασισμένου στην τεχνολογία blockchain, προκειμένου να περιορίσει τις επιπτώσεις που έχει η οικονομία της από τις διεθνείς κυρώσεις. Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, η VTB, ανακοίνωσε ότι «έγινε η πρώτη τράπεζα που δοκίμασε με επιτυχία τις συναλλαγές με ψηφιακά ρούβλια στην εφαρμογή της για κινητά».

 Συνολικά, δώδεκα άλλες τράπεζες και 600 ιδιώτες επηρεάζονται επίσης από τη «δοκιμαστική φάση», σχολίασε την περασμένη εβδομάδα η ρωσική κεντρική τράπεζα (BCR). Επί του παρόντος θα μπορούν να πραγματοποιούν πληρωμές σε 30 σημεία πώλησης που βρίσκονται σε 11 πόλεις της χώρας. Μακροπρόθεσμα, «οι επιχειρήσεις θα είναι δωρεάν για τους πολίτες και με μια ελάχιστη προμήθεια για τις επιχειρήσεις», διευκρίνισε η BCR στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τι θέλει να πετύχει η Ρωσία

Στόχος της Ρωσίας είναι να κάνει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα πιο στεγανό και να περιορίσει την επίπτωση των διεθνών περιορισμών. Αντίθετα με τα κρυπτονομίσματα, που βασίζονται επίσης στην τεχνολογία blockchain (που επιτρέπει άμεσες συναλλαγές από ένα αποκεντρωμένο σύστημα λογισμικού), το ψηφιακό ρούβλι ανήκει στα CBDC («ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας», στα αγγλικά), που ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό.

Εκδίδεται απευθείας από τη ρωσική κεντρική τράπεζα (BCR) και αποθηκεύεται σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της FSB επιβλέπουν την ασφάλεια του συστήματος.

Παρότι οι αρχές δηλώνουν ότι θέλουν ένα ψηφιακό ρούβλι για να κάνουν τις πληρωμές πιο «ασφαλείς», ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν αντίθετα ότι η εισαγωγή μιας τέτοιας μορφής νομίσματος θα επιτρέψει κυρίως στη ρωσική κυβέρνηση να ελέγχει ακόμη περισσότερο τους πολίτες της.

Η 21η χώρα παγκοσμίως που δοκιμάζει την κυκλοφορία ψηφιακού νομίσματος

Καθώς η Ρωσία βρέθηκε αντιμέτωπη με κυρώσεις, ωθήθηκε να αναπτύξει γρήγορα εναλλακτικές λύσεις στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift -από το οποίο οι τράπεζές της αποκλείστηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την επίθεση στην Ουκρανία- ενώ προχώρησε στην αποδολαριοποίηση των συναλλαγών της.

Η Ρωσία γίνεται έτσι η 21η χώρα στον κόσμο που εισέρχεται στη δοκιμαστική φάση για την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με την καταμέτρηση των ερευνητών από το Ατλαντικό Συμβούλιο. Ένδεκα άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νιγηρίας, έχουν ήδη εισαγάγει ένα CBDC. Η Μόσχα ελπίζει το ψηφιακό ρούβλι να επεκταθεί σε όλους τους Ρώσους που θα το ήθελαν «έως το 2025-2027», σύμφωνα με την απάντηση της BCR στο Γαλλικό Πρακτορείο.