Ο πολιτικός και οικονομικός λόγος για την έκδοση Ψηφιακού Νομισμάτος Κεντρικής Τράπεζας (CBDC) μπορεί να διαφέρει σημαντικά ως προς τη δικαιοδοσία. Η μείωση της χρήσης μετρητών, η παγκόσμια πανδημία και η επιθυμία να συμβαδίσουν με άλλες κεντρικές τράπεζες επιτάχυνε την έρευνα για CBDC σε χώρες που παλαιότερα, μόλις πριν ένα χρόνο, δεν είχαν σταθερή θέση για το ψηφιακό νόμισμα. Ορισμένα CBDC αποτυγχάνουν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση (Ισημερινός). Έχουμε δει αλλού να ερευνούνται και να εφαρμόζονται για την καταπολέμηση του πληθωρισμού (Τουρκία, Βενεζουέλα).

του Έρολ Ούσερ* 

Διάφορες χώρες βλέπουν τα CBDC ως αφορμή για επιβολή κυρώσεων ή ελέγχων από άλλες χώρες. Έθνη που τιμωρούνται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Κούβας, αφιερώνουν σημαντικούς τεχνικούς πόρους για να αναπτύξουν τα δικά τους CBDC. Η Παλαιστίνη σχεδιάζει να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα για να παρακάμψει τον έλεγχο του Ισραήλ. Η κυβέρνηση του Λιβάνου ισχυρίζεται ότι οι βαθιές σχέσεις μεταξύ του τραπεζικού συστήματος και της κυβέρνησης δεν εμπνέει μεγάλη εμπιστοσύνη στο κοινό, με αποτέλεσμα περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια να είναι αποθηκευμένα στα σπίτια αντί στις τράπεζες. Ένα λιβανέζικο CBDC που βασίζεται στη διαφάνεια θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, ο οποίος μιλά για έναν από τους πρωταρχικούς σκοπούς του CBDC: να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στα χρήματα και στο νομισματικό σύστημα.

Το παρόν άρθρο συνιστά μια ενημερωμένη λίστα των Κεντρικών Τραπεζών που είτε έχουν δημιουργήσει ψηφιακό νόμισμα, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε ερευνούν αυτήν τη στιγμή ή έχουν ακυρώσει τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος.

Χώρες με ψηφιακό νόμισμα

🇧🇸 Μπαχάμες

Το 2017, η Κεντρική Τράπεζα των Μπαχαμών ανακοίνωσε το Sand Dollar, ένα ψηφιακό νόμισμα, για τον εκσυγχρονισμό και τον εξορθολογισμό του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας, τη μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών, την αύξηση της αποτελεσματικότητας των συναλλαγών και τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής ένταξης. Η ισοτιμία του Sand Dollar είναι 1: 1 προς το Δολάριο Μπαχαμών (BSD), το οποίο, με τη σειρά του, σχετίζεται με το αμερικανικό δολάριο. Μετά από έναν επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα το 2019 που εφαρμόστηκε στο νησιωτικό συγκρότημα Exuma, το Sand Dollar έγινε το πρώτο ψηφιακό νόμισμα στον κόσμο που πέρασε επιτυχώς το πιλοτικό στάδιο και εισήχθη επίσημα τον Οκτώβριο του 2020. Η Κεντρική Τράπεζα των Μπαχαμών αργότερα ανακοίνωσε ότι το Sand Dollar αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων παρόχων στις 26 Μαρτίου 2021.

Χώρες με πιλοτικά προγράμματα

🇦🇺 Αυστραλία

Η Reserve Bank ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασία της Commonwealth Bank, της National Australia Bank, της Perpetual και της ConsenSys Software σε  μια από κοινού δράση για τη διερεύνηση πιθανής χρήσης ψηφιακού νομίσματος και των επιπτώσεων του στο επίπεδο της χονδρικής.

🇧🇭 Μπαχρέιν

Η Κεντρική Τράπεζα του Μπαχρέιν ξεπέρασε τα πρώτα στάδια της έρευνας ενός CBDC το 2018, για να διερευνήσει τις δυνατότητες εκτόξευσης της ψηφιακής έκδοσης του νομίσματός της, του δηναρίου του Μπαχρέιν, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της CBB, Rasheed Al Maraj. Στις αρχές του 2020, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει το CBDC Policy-Maker Toolkit που αναπτύχθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ως μέρος της έρευνας της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαχρέιν για τον αντίκτυπο των ψηφιακών νομισμάτων στην οικονομία.

🇧🇲 Βερμούδες

Το 2018, η Κυβέρνηση των Βερμούδων δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κρυπτογράφησης και εργάστηκε σιωπηλά για ένα πιθανό πιλοτικό πρόγραμμα. Τον Φεβρουάριο του 2021, ξεκίνησε το πιλοτικό τεστ δολαρίων των Βερμούδων. Στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος, η δημοφιλής τοπική εταιρεία ρούμι Gosling’s Limited ανακοίνωσε ότι θα δεχόταν ψηφιακά δολάρια των Βερμούδων.

🇪🇪 Εσθονία

Η Εσθονία διερευνά πόσο τεχνολογικά κατάλληλη είναι η βασική τεχνολογία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Εσθονίας για τη λειτουργία ψηφιακού νομίσματος. Το πρόγραμμα e-Residency της Εσθονίας, το οποίο επιτρέπει σε αλλοδαπούς υπηκόους να υποβάλουν αίτηση για ψηφιακή ταυτότητα και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες, ανακοίνωσε μια πρόταση ψηφιακού διακριτικού με το όνομα «Estcoin» το 2017.

🇸🇿 Εσουατίνι

Το Εσουατίνι είναι μια περίκλειστη χώρα στη Νότια Αφρική, η οποία αρχικά ονομαζόταν Σουαζιλάνδη. Το 2019, η Κεντρική Τράπεζα του Εσουατίνι διενήργησε μια διαγνωστική μελέτη σε τέσσερις φάσεις για να διερευνήσει πιθανές περιπτώσεις χρήσης CBDC. Η μελέτη επιχείρησε να καταλάβει ποια ρητή αξία θα κατέχει το ψηφιακό νόμισμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα Εσουατίνι και εάν δικαιολογείται περαιτέρω διερεύνηση.

🇪🇺 Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

2020 – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε μια έκθεση για το ψηφιακό ευρώ, όπου περιγράφει λεπτομερώς πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει τους τρέχοντες στόχους, παρέχοντας παράλληλα στους πολίτες πρόσβαση σε μια ασφαλή μορφή ψηφιακού χρήματος. Η έκθεση αναφέρει ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ενοποιητική δύναμη στις ψηφιακές οικονομίες της Ευρώπης. Το ψηφιακό ευρώ θα αποτελούσε επίσης έμβλημα για την τρέχουσα διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

🇫🇷 Γαλλία

Τον Δεκέμβριο του 2020, η Banque de France πειραματίστηκε με επιτυχία στο ψηφιακό Νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας. Τον Ιούλιο του 2020, η Τράπεζα της Γαλλίας επέλεξε οκτώ αιτούντες να πειραματιστούν με ένα ψηφιακό ευρώ (Madre) για διατραπεζικούς διακανονισμούς. Το τεστ είναι πειραματικό και δεν θα χρησιμοποιηθεί εμπορικά, αλλά σκοπεύει να διερευνήσει ένα ψηφιακό σύστημα ευρώ.

🇮🇩 Ινδονησία

2021 – Η Bank Indonesia (BI) εξετάζει την ιδέα της δημιουργίας ψηφιακού νομίσματος σε ρουπία σύμφωνα με την παγκόσμια τάση. Ωστόσο, οι ινδονησιακοί ενδιαφερόμενοι και παρατηρητές έχουν δηλώσει στο The Jakarta Post ότι το σχέδιο έχει πολύ δρόμο ακόμη, παρά τα πιθανά οφέλη.

🇯🇵 Ιαπωνία

Τον Οκτώβριο του 2020, η Τράπεζα της Ιαπωνίας κυκλοφόρησε την «Προσέγγιση για το ψηφιακό νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας», η οποία αποκάλυψε ότι θα ξεκινήσει μια μελέτη σκοπιμότητας CBDC τον Απρίλιο του 2021. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας διερευνά επίσης την χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών (DLT) σε συνεργασία με την Τράπεζα της Αγγλίας, και το σχέδιο αυτό ονομάζεται «Στέλλα».

🇰🇪 Κένυα

Τον Οκτώβριο του 2020, η Κεντρική Τράπεζα της Κένυας (CBK) ξεκίνησε συζητήσεις με άλλες παγκόσμιες Κεντρικές Τράπεζες για τη δυνατότητα εισόδου στο χώρο του ψηφιακού νομίσματος. «Έχουμε ήδη συζητήσεις με άλλους παγκόσμιους παίκτες, με διάφορους τρόπους, σχετικά με την εισαγωγή των ψηφιακών νομισμάτων της Κεντρικής Τράπεζας. Η ώθηση έρχεται ως αποτέλεσμα της εκπυρσοκρότησης ιδιωτικών κρυπτονομισμάτων και ήδη νιώθουμε ότι μένουμε έξω και πρέπει να δημιουργήσουμε τον δικό μας χώρο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Κένυας, Dr. Patrick Njoroge.

🇱🇧 Λίβανος

Το λιβανέζικο σχέδιο για τη δημιουργία CBDC αποτελεί μέρος ενός «ρυθμιστικού μηχανισμού» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον προβληματικό τραπεζικό τομέα του Λιβάνου. Δεδομένου ότι οι ιδιωτικές τράπεζες του Λιβάνου έχουν στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, και οι δύο έχουν χαμηλή δημοτικότητα. Ο κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας του Λιβάνου, Riad Salamed, ανέφερε ότι οι Λιβανέζοι πολίτες σήμερα αποθηκεύουν πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στα σπίτια τους. Ο Λίβανος προσβλέπει επίσης στα CBDC για να μεταβεί σε ένα «σύστημα χωρίς μετρητά» που επιτρέπει πιο απρόσκοπτη κίνηση μετρητών εντός και εκτός της χώρας. Τον Νοέμβριο του 2018, ο Riad Salameh σχολίασε ότι η Τράπεζα έχει μια ομάδα εργασίας που ερευνά την εφαρμογή ψηφιακού νομίσματος, η οποία θα συνδεθεί με τη λίρα. Ο επικεφαλής κεντρικός τραπεζίτης του Λιβάνου δήλωσε ότι η χώρα ετοιμάζει ένα εθνικό ψηφιακό νόμισμα για να κυκλοφορήσει το 2021.

🇲🇾 Μαλαισία

Το 2017, η Bank Negara Malaysia δημοσίευσε ένα αρχικό ερευνητικό έγγραφο για το CBDC και την εφαρμογή του.

🇵🇰 Πακιστάν

Τον Απρίλιο του 2019, η Κρατική Τράπεζα του Πακιστάν δήλωσε ότι εργάζεται πάνω σε μια ιδέα για την έκδοση ψηφιακού νομίσματος έως το 2025. Οι δηλωμένοι στόχοι για την έκδοσή του έγκειται στην προώθηση της οικονομικής ένταξης και στη μείωση της αναποτελεσματικότητας και της διαφθοράς.

🇷🇼 Ρουάντα

Το 2019, η Εθνική Τράπεζα της Ρουάντα αποκάλυψε ότι διερευνά τρόπους έκδοσης CBDC. Διατυπώνοντας την ανησυχία του σε ορισμένα ζητήματα τεχνολογίας, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικής Σταθερότητας της Εθνικής Τράπεζας, Peace Masozera Uwase, δήλωσε: «Θα ενταχθούμε όταν είμαστε έτοιμοι».

🇸🇬 Σιγκαπούρη

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε το Project Ubin το 2016, σε συνεργασία με την ConsenSys, για να δοκιμάσει την εκκαθάριση και τον διακανονισμό πληρωμών και τίτλων χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain. Μετά από πέντε φάσεις έως το 2020, η Νομισματική Αρχή συνεργάστηκε στενά με τους βιομηχανικούς εταίρους για να διερευνήσει την ανάπτυξη συστημάτων διακανονισμού που βασίζονται σε blockchain. Αυτό κορυφώθηκε με την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου για ψηφιακό διακανονισμό πολλαπλών νομισμάτων στη Φάση 5.

🇿🇦 Νότια Αφρική

Το 2018, η Νοτιοαφρικανική Τράπεζα Αποθεμάτων (SARB), σε κοινοπραξία με επτά εμπορικές τράπεζες, χρησιμοποίησε την Quorum για να δημιουργήσει το Project Khoka. Αυτό το διατραπεζικό σύστημα που βασίζεται στο blockchain επεξεργάστηκε τον τυπικό ημερήσιο όγκο πληρωμών με πλήρη εμπιστευτικότητα και αποτελεσματικότητα σε χρόνο ρεκόρ. Μετά την επιτυχία, η Νοτιοαφρικανική Τράπεζα Αποθεμάτων ανακοίνωσε τη δεύτερη φάση του Project Khoka, το οποίο θα εκδώσει, θα διαγράψει και θα διευθετήσει ομόλογα με τη χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών (DLT) με αποκρυπτογραφημένα χρήματα σε ένα ελάχιστο βιώσιμο προϊόν (MVP) για την ενημέρωση των πολιτικών και κανονιστικών προβληματισμών. Κατά τη διάρκεια του Project Khoka 2, οι συμμετέχοντες θα αγοράσουν χρεωστικά μέσα με χονδρικό CBDC (wCBDC) και ψηφιακό διακανονισμό (wToken). Το wToken μπορεί να εκληφθεί ως stablecoin που εκδίδεται ιδιωτικά και χρησιμοποιείται για διατραπεζική διευθέτηση.

🇰🇷 Νότια Κορέα

Τον Απρίλιο του 2020, η Τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε την έναρξη ενός πιλοτικού προγράμματος για την αξιολόγηση της εφοδιαστικής έκδοσης CBDC. Μετά από θεωρητική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, το πιλοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια τεχνολογική και νομική ανασκόπηση της έκδοσης CBDC από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021. Η αρχική φάση είναι ο καθορισμός των απαιτήσεων και του σχεδιασμού του CBDC. Στη  συνέχεια είναι μια ανασκόπηση της τεχνολογίας που απαιτείται για την εφαρμογή του νομίσματος. Τέλος, θα υπάρξει ανάλυση των επιχειρηματικών διαδικασιών, κάνοντας μια 12μηνη κατασκευή και δοκιμή του πιλοτικού συστήματος CBDC.

🇸🇪 Σουηδία

Ως χώρα με μια από τις χαμηλότερες χρήσεις μετρητών παγκοσμίως, η Σουηδία μπόρεσε να αναπτύξει το e-Krona γρηγορότερα από άλλες. Η Σουηδική Riksbank μόλις επέκτεινε το πιλοτικό ψηφιακό νόμισμά της από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

🇹🇭 Ταϊλάνδη

Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης (BoT) ξεκίνησε την πρώτη φάση των σχεδίων της για πειραματισμό με ένα χονδρικό CBDC τον Αύγουστο του 2018. Ένα χρόνο αργότερα, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) εντάχθηκε στο έργο Inthanon-LionRock για να συνεργαστεί στην έρευνα και να μοιραστεί τεχνογνωσία από τις αντίστοιχες μελέτες CBDC. Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης δημοσίευσε μια κοινή έκθεση με την Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ τον Ιανουάριο του 2020, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το CBDC έχει σημαντικές δυνατότητες για την πρόληψη κινδύνων και τη μείωση του κόστους από τους παραδοσιακούς διαμεσολαβητές τραπεζών.

🇹🇹 Τρινιντάντ και Τομπάγκο

Η Κεντρική Τράπεζα του Τρινιντάντ και Τομπάγκο δημοσίευσε μια αρχική μελέτη περιπτώσεων χρήσης και πιθανής εφαρμογής CBDC το 2021.

🇺🇦 Ουκρανία

Η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας άρχισε να διερευνά τη δυνατότητα έκδοσης του ψηφιακού νομίσματός της το 2016. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε έναν εθνικό πιλοτικό ψηφιακό νόμισμα, το e-hryvnia, στα τέλη του 2019. Η ουκρανική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο νομοσχέδιο για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για να νομιμοποιήσει τον τομέα – και αυτή τη φορά, η προσπάθεια μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. Σύμφωνα με τη «Στρατηγική ανάπτυξης fintech στην Ουκρανία έως το 2025», η ρυθμιστική αρχή θα εκδώσει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας με το όνομα «e-hryvnia». Σε αντίθεση με τα σημερινά ψηφιακά στοιχεία, το CBDC θα θεωρείται νόμιμη προσφορά.

🇺🇾 Ουρουγουάη

Η Κεντρική Τράπεζα της Ουρουγουάης άρχισε να διερευνά τη βιωσιμότητα ενός διακριτικού που θα χρησιμεύσει ως ψηφιακή έκδοση του ομολόγου της, καθιστώντας την Ουρουγουάη την πρώτη χώρα που πραγματοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα CBDC ευρείας κλίμακας τον Νοέμβριο του 2017.

Οι χρήστες του e-Peso θα μπορούν να πληρώνουν άμεσα σε εγγεγραμμένες επιχειρήσεις και να πραγματοποιούν συναλλαγές P2P μέσω ψηφιακών πορτοφολιών. Μετά από μια ευνοϊκή αρχική αξιολόγηση του πιλοτικού σχεδίου, στοιχεία δείχνουν ότι το πιλοτικό CBDC έφτασε σε μη τραπεζικό πληθυσμό σε απομακρυσμένες περιοχές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το ePeso δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία blockchain.

Χώρες στο στάδιο ανάπτυξης ενός CBDC

🇧🇷 Βραζιλία

Σεπ 2020 – Παρόλο που η Βραζιλία μόλις πρόσφατα άρχισε να μελετά ψηφιακά νομίσματα, θα μπορεί να διαθέτει σε δύο χρόνια, λέει ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας. Η Κεντρική Τράπεζα της Βραζιλίας διαχειρίζεται το Project SALT, ένα σύστημα διατραπεζικών πληρωμών έκτακτης ανάγκης και ανθεκτικότητας και το Project PIER, μια αποκεντρωμένη πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών.

🇦🇬 🇱🇨 🇻🇨 🇬🇩 🇩🇲 🇦🇬 Χώρες της Καραϊβικής

(συμπεριλαμβανομένων των Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Γρενάδα, Δομινίκα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα)

Η Κεντρική Τράπεζα της Ανατολικής Καραϊβικής διεξήγαγε πιλοτικό CBDC που εκδόθηκε από blockchain στις αρχές του 2019, με στόχο ένα ανθεκτικό σύστημα πληρωμών και μια ευρύτερη χρηματοοικονομική ένταξη σε όλους τους ανθρώπους της Νομισματικής Ένωσης Ανατολικής Καραϊβικής. Το DXCD stablecoin θα ανέρχεται στο 1: 1 με τα επίσημα τραπεζογραμμάτια της περιοχής. Το DXCD θα διευκολύνει επίσης διάφορες χρηματοοικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων πληρωμών μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων, συναλλαγές peer-to-peer, όπως μεταφορά χρημάτων μεταξύ των ανθρώπων της Νομισματικής Ένωσης Ανατολικής Καραϊβικής.

🇨🇳 Κίνα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας εισήγαγε το DC / EP για να παρέχει ένα εύχρηστο αλλά πιο αποτελεσματικό και ασφαλές σύστημα λιανικής πληρωμής. Τον Απρίλιο του 2020, η Κίνα έγινε η πρώτη μεγάλη οικονομία στον κόσμο που ανέπτυξε πιλοτικό πρόγραμμα για ψηφιακό νόμισμα. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στοχεύει στην ευρεία εγχώρια χρήση του DC / EP στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο.

🇨🇼 Κουρασάο

Η Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) διερευνά τη δημιουργία ψηφιακού νομίσματος. Τον Αύγουστο του 2018, το CBCS και η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Bitt Inc., με έδρα τα Μπαρμπέϊντος, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) για να εξερευνήσουν από κοινού τη σκοπιμότητα έκδοσης CBDC (ένα ψηφιακό φιορίνι του Κουρασάο και Άγιου Μαρίνου) για τα δύο έθνη. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα επιδιώκει να «αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εκ των προτέρων διερευνώντας την τελευταίας αιχμής τεχνολογία για τη μείωση, λ.χ. του επιπέδου χρήσης μετρητών εντός της νομισματικής ένωσης και για τη διευκόλυνση πιο ασφαλούς, πιο συμβατού με AML και KYC και πολλές άλλες αποτελεσματικές χρηματοοικονομικές συναλλαγές εντός και μεταξύ Κουρασάο και Αγίου Μαρτίνου.

🇭🇰 Χονγκ Κονγκ

Η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ (HKMA) συνεργάστηκε με τις ConsenSys, PWC και Fintech Forms HK για τη δεύτερη φάση του Project Inthanon-LionRock. Κυκλοφόρησε το 2019.

Το σχέδιο Inthanon-LionRock διερευνά τη χρήση της τεχνολογίας κατανεμημένων καθολικών (DLT) στις διασυνοριακές μεταφορές κεφαλαίων.

🇲🇭 Νήσοι Μάρσαλ

Το 2018, η Δημοκρατία των Νήσων Μάρσαλ κυκλοφόρησε σχέδια για την έκδοση CBDC, της λεγόμενης Sovereign (SOV). Εώς τότε, τα νησιά Μάρσαλ δεν είχαν το δικό τους εθνικό νόμισμα. Το αμερικανικό δολάριο ήταν κρατικό νόμισμα. Αυτό τώρα θα αλλάξει. Μετά την εισαγωγή του, το SOV θα είναι το δεύτερο, αποκλειστικά ψηφιακό, επίσημο νόμισμα.

🇲🇺 Μαυρίκιος

Η Κεντρική Τράπεζα του Μαυρίκιου (BoM) ξεκίνησε για πρώτη φορά να διερευνά ένα CBDC τον Νοέμβριο του 2019, σκοπεύοντας να αναδείξει τη χώρα σε περιφερειακό ηγέτη. Ένα καλά ρυθμιζόμενο ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από την Κεντρική Τράπεζα γίνεται πραγματικότητα.

🇹🇷 Τουρκία

Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας ξεκίνησε έρευνα το 2018 όταν η απότομη πτώση της νομισματικής της αξίας έδειξε ότι πλησίαζε η οικονομική κρίση. Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδίασε να ενισχύσει την οικονομία της χώρας δημιουργώντας το ψηφιακό νόμισμα της Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας, το Digital Lira.

Χώρες στο στάδιο έρευνας ενός CBDC

🇨🇦 Καναδάς

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Τράπεζα του Καναδά ολοκλήρωσε την τέταρτη φάση του Project Jasper, ένα σημαντικό ορόσημο στον κλάδο των πληρωμών. Ξεκινώντας το 2017, σηματοδότησε το πρώτο πείραμα συνεργασίας blockchain μεταξύ μιας κεντρικής τράπεζας και του ιδιωτικού τομέα. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τέταρτης φάσης, η Τράπεζα συνεργάστηκε με τη Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (Project Ubin) και την Τράπεζα της Αγγλίας για να εργαστούν σε ένα διασυνοριακό σύστημα διακανονισμού. Η Τράπεζα του Καναδά ακολουθεί μια στρατηγική για την έναρξη του CBDC για να δημιουργήσει μια κατάσταση αποδεκτής πολιτικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Το 2019, η θέση της Τράπεζας του Καναδά ήταν ότι δεν είχε συγκεκριμένα σχέδια για την έναρξη CBDC. Αντ’ αυτού, η Τράπεζα αναπτύσσει την ικανότητα να εκδίδει CBDC γενικής χρήσης, όπως τα μετρητά, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη εφαρμογής. Το 2021, ως απάντηση στην πανδημία και τον αντίκτυπό της στη χρήση μετρητών, ο αναπληρωτής κυβερνήτης Timothy Lane δήλωσε ότι η Τράπεζα του Καναδά έχει αρχίσει να επιταχύνει τις εργασίες για CBDC.

🇨🇱 Χιλή

Η Κεντρική Τράπεζα της Χιλής διερευνά ομόλογα βασισμένα σε blockchain. Σύμφωνα με τον Μάριο Μάρσελ, κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας της Χιλής, η απόδειξη ορθότητας της ιδέας (proof-of-concept) βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώναναμένεται να κυκλοφορήσει μια έκθεση τον Νοέμβριο.

Αγγλία

Με τη δημοσίευση του «One Bank Research Agenda» τον Φεβρουάριο του 2015, η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) περιλαμβάνεται μεταξύ των πρώτων κεντρικών τραπεζών που ξεκίνησαν έρευνα για CBDC. Στα χαρτιά, η Τράπεζα της Αγγλίας διερελυνησε για ποιο λόγο μια κεντρική τράπεζα να εκδώσει CBDC. Εξακολουθεί να διερευνά τις ανταλλαγές μεταξύ άμεσων και υβριδικών μοντέλων, αλλά σύμφωνα με το τελευταίο έγγραφο συζήτησης, κλίνει προς ένα υβριδικό μοντέλο.

🇬🇭 Γκάνα

Το 2018, η Τράπεζα της Γκάνας ανακοίνωσε την έρευνά της και τις δυνατότητες για ένα πιλοτικό πρόγραμμα CBDC σε περιβάλλον sandbox (είδος software). Η Τράπεζα της Γκάνας σημειώνει τα οφέλη της οικονομικής ένταξης και αγγίζει μεγάλο ποσοστό μη τραπεζικού πληθυσμού.

🇭🇹 Αϊτή

Το 2019, σύμφωνα με την La Banque de la République d’Haïti, η τράπεζα «εξετάζει επί του παρόντος έναν πιλότο για να δημιουργήσει μια ψηφιακή έκδοση του εθνικού της νομίσματος (Γκουρντ), η οποία στοχεύει στη βελτίωση του συστήματος εγχώριων πληρωμών και στην προώθηση της οικονομικής ένταξης εντός Αϊτής».

🇰🇿 Καζακστάν

Τον Μάιο του 2020, αξιωματούχοι του Καζακστάν αποκάλυψαν το σχέδιο ανάπτυξης ενός εθνικού ψηφιακού νομίσματος ως μέρος μιας κυβερνητικής στρατηγικής για να καταστεί κέντρο για τον παγκόσμιο τομέα εξόρυξης μπλοκ ανταμοιβής. Ένας ανώτερος κυβερνητικός σύμβουλος του Καζακστάν πρότεινε την εισαγωγή τεχνολογίας blockchain και του ψηφιακού tenge, με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη διασφάλιση της διαφάνειας στην κατανομή κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού. Τον Ιούνιο του 2020, το Καζακστάν υιοθέτησε ένα περίγραμμα ανάπτυξης για το blockchain και την ψηφιακή τεχνολογία. Προς το παρόν, η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν στρέφεται στην πιθανή εισαγωγή του ψηφιακού τέγκε.

🇮🇸 Ισλανδία

Η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας κυκλοφόρησε μια ειδική έκδοση που ερευνά ένα εθνικό CBDC με τίτλο «Rafkróna?», τον Σεπτέμβριο του 2018. Αυτό το έγγραφο καθόρισε την αξία των φυσικών μετρητών, σε σύγκριση με τις υπάρχουσες λύσεις fintech, και έκανε λόγο για το πώς ένα CBDC θα επηρέαζε τα διάφορα εμπλεκόμενα μέρη στο οικονομικό οικοσύστημα της Ισλανδίας.

🇮🇳 Ινδία

Η Reserve Bank of India (RBI) δημοσίευσε την «Έκθεση 2020-21 για το Νόμισμα και τα Χρηματοοικονομικά». Η έκθεση παρουσίαζε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με το CBDC, συμπεριλαμβανομένων των οφελών όπως η παρακολούθηση συναλλαγών και η διανομή. Όμως, δεν αποκάλυψε συγκεκριμένα μελλοντικά σχέδια.

🇮🇱 Ισραήλ

Τον Νοέμβριο του 2017, η Τράπεζα του Ισραήλ όρισε μια ομάδα για να ερευνήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της έκδοσης ψηφιακού νομίσματος. Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο του 2018 και προτάθηκαν να μην εκδοθεί ψηφιακό νόμισμα στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, η ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν το CBDC σε όλο τον κόσμο.

🇯🇲 Τζαμάικα

Στις αρχές του 2020, η Τράπεζα της Τζαμάικα εξέφρασε το ενδιαφέρον της να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός CBDC. Σε δελτίο τύπου του Ιουλίου 2020, με τίτλο «BoJ Opens Door To Central Bank Digital Currency», η Τράπεζα της Τζαμάικα κάλεσε τους παρόχους CBDC να υποβάλουν σχέδια ανάπτυξης και δοκιμών για λύσεις CBDC σε ελεγχόμενο περιβάλλον στο πρόσφατα δημιουργημένο Fintech Regulatory Sandbox. Η οικονομική ένταξη, οι βελτιωμένες διαδικασίες διαχείρισης, το κόστος και η δέσμευση για τη μετάβαση της Τζαμάικας σε μια ψηφιακή οικονομία αναφέρθηκαν ως τα κύρια οφέλη που η Τράπεζα της Τζαμάικας ανέμενε να επιτύχει με τη δημιουργία του CBDC.

🇱🇹 Λιθουανία

Το 2018, η Τράπεζα της Λιθουανίας ανακοίνωσε την ιδέα έκδοσης του πρώτου νομίσματος ψηφιακού συλλέκτη με βάση το blockchain, το LBCOIN, ως μέρος μιας πιο ολοκληρωμένης έρευνας CBDC. Ο σχεδιασμός LBCOIN αποτελείται από ένα φυσικό ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα και έξι ψηφιακά κουπόνια. Το 2020, η Τράπεζα της Λιθουανίας ξεκίνησε μια πιλοτική δοκιμή, απελευθερώνοντας 24.000 ψηφιακά LBCOIN. Οι χρήστες που αγοράζουν LBCOIN θα λάβουν ένα σύνολο έξι ψηφιακών κουπονιών. Αυτά τα ψηφιακά κουπόνια μπορούν στη συνέχεια να ανταλλαχθούν με ένα φυσικό ασημένιο συλλεκτικό νόμισμα.

🇲🇹 Μάλτα

Η Μάλτα ήταν από τις πρώτες χώρες που θέσπισε ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που καλύπτει τόσο την τεχνολογία όσο και τις πτυχές των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του θέματος. Ο νόμος περί εικονικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, του 2018, ρυθμίζει το πεδίο των αρχικών προσφορών εικονικού χρηματοοικονομικού περιουσιακού στοιχείου και εικονικών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και προβλέπει συνεπαγόμενα ή συναφή θέματα.

🇲🇦 Μαρόκο

Το 2021, η Τράπεζα Al-Maghrib του Μαρόκου ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να εντοπίσει και να αναλύσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των CDBC για τη μαροκινή οικονομία.

🇳🇱 Ολλανδία

Η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα (DNB) δημοσίευσε ένα ενημερωτικό δελτίο που δηλώνει ότι θέλει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στα CBDC της Ευρώπης. Αργότερα, δημοσίευσε μια έκθεση με το επιχείρημα ότι εάν δεν υπάρχει CBDC, τότε οι ιδιωτικές πλατφόρμες πληρωμών θα αντικαταστήσουν τελικά τα μετρητά δημοσίου. Έτσι, το CBDC διατηρεί τον δημόσιο ρόλο του χρήματος.

🇰🇵 Βόρεια Κορέα

Σύμφωνα με μια έκθεση της Vice News στις 18 Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας φέρεται να αναπτύσσει την κρυπτογράφηση για να αποφύγει τις διεθνείς κυρώσεις των ΗΠΑ και να βρει έναν τρόπο γύρω από το «παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Οι αρχές της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσαν την ετοιμότητά τους να εκδώσουν ψηφιακό χρήμα και ανέφεραν ακόμη και τη διαθεσιμότητα όλων των απαιτούμενων πόρων –τόσο τεχνικών όσο και ανθρώπινων– για την εκτέλεση αυτού του έργου.

🇳🇴 Νορβηγία

Το 2018, η Norges Bank κυκλοφόρησε ένα έγγραφο, τιτλοφορούμενο «Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας», όπου περιγράφονται τα οφέλη και οι συνέπειες της εφαρμογής ενός CBDC. «Η Norges Bank θα συνεχίσει να εκδίδει μετρητά εφόσον υπάρχει ζήτηση. Αλλά όταν η χρήση μετρητών αρχίζει να μειώνεται, το CBDC μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για την κατάθεση χρημάτων. Στη Νορβηγία, η Reserve Bank επιβεβαίωσε ότι δεν βιάζεται την έκδοση μια ψηφιακής κορώνας, παρόλο που μόνο το 4% των πληρωμών πραγματοποιούνται με μετρητά. Το μερίδιο των πληρωμών σε μετρητά είναι χαμηλότερο στη Νορβηγία από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα» – Ida Wolden Bache, αναπληρωτής κυβερνήτης της Norges Bank.

🇵🇸 Παλαιστίνη

Η Νομισματική Αρχή της Παλαιστίνης (PMA) που εδρεύει στη Δυτική Όχθη έχει δηλώσει ότι οι ηγέτες εξετάζουν σχέδια για την έκδοση ενός παλαιστινιακού ψηφιακού νομίσματος ως αντιστάθμισμα στον ισχυρό έλεγχο του Ισραήλ επί της παλαιστινιακής οικονομίας. Επί του παρόντος, οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν επίσημο νόμισμα και χρησιμοποιούν ένα μείγμα δολαρίου ΗΠΑ, ευρώ, ιορδανικού δηναρίου και ισραηλινού σέκελ στην καθημερινή τους ζωή. Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς το e-pound θα αποτελούσε τη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Παρισιού του 1994, η οποία έδωσε στη Νομισματική Αρχή της Παλαιστίνης τις απαιτούμενες λειτουργίες μιας κεντρικής τράπεζας, αλλά χωρίς τη δυνατότητα έκδοσης νομίσματος. Το Πρωτόκολλο του Παρισιού συνέστησε στην Παλαιστίνη να χρησιμοποιήσει το ισραηλινό σέκελ και να δώσει ρητά στο Ισραήλ ένα αποτελεσματικό βέτο έναντι οποιουδήποτε επερχόμενου παλαιστινιακού νομίσματος.

🇵🇭 Φιλιππίνες

Η Κεντρική Τράπεζα των Φιλιππίνων δημιούργησε μια επιτροπή για να εξετάσει τις συνέπειες της έκδοσης CBDC.

🇷🇺 Ρωσία

Μετά από χρόνια αντι-κρυπτογράφησης, η Ρωσία έχει μαλακώσει τη στάση της περί κρυπτογράφησης, και κινείται, από το 2017, για τη νομοθεσία του ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου. Η αναπληρωτής κυβερνήτης της Τράπεζας της Ρωσίας, Alexey Zabotkin, ανακοίνωσε ότι η Τράπεζα σχεδιάζει να ολοκληρώσει ένα πρωτότυπο ψηφιακό ρούβλι έως τα τέλη του 2021. Το ψηφιακό ρούβλι θα εκδοθεί μαζί με τις υπάρχουσες μορφές χρημάτων, επιτρέποντας στους χρήστες να πιστώνουν ψηφιακά ρούβλια στα ηλεκτρονικά τους πορτοφόλια και να τα χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης.

🇪🇸 Ισπανία

Στο στρατηγικό της σχέδιο 2020-2024, η Τράπεζα της Ισπανίας δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε προτάσεις σχεδιασμού για CBDC.

🇨🇭 Ελβετία

Μάρτιος 2020 – Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους του ψηφιακού νομίσματος e-franc. Στα συμπεράσματά του, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο κατέληξε ότι «το ψηφιακά νόμισμα της κεντρικής τράπεζας που είναι προσβάσιμα σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα έχει επί του παρόντος πρόσθετα οφέλη για την Ελβετία».

Δεκέμβριος 2020 – Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (Ελβετική Εθνική Τράπεζα) στράφηκε στη δοκιμή του CBDC για συναλλαγές χονδρικής μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Δοκίμασε με επιτυχία τη χρήση ψηφιακού χρήματος για τον διακανονισμό συναλλαγών ευρείας κλίμακας μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ωστόσο, η Ελβετική Εθνική Τράπεζα παραμένει αναποφάσιστη για την έκδοση του ψηφιακού νομίσματός της.

🇹🇳 Τυνησία

Τον Νοέμβριο του 2019, μια ψευδής αναφορά έκανε τον γύρο αξιόπιστων ιστότοπων κρυπτογράφησης που αναφέρουν ότι η Τυνησία συνεργάστηκε με μια ρωσική πλατφόρμα blockchain για την έκδοση του «πρώτου CDBC».

Σε δήλωσή της λίγες εβδομάδες μετά, η Κεντρική Τράπεζα της Τυνησίας παραδέχτηκε ότι βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση έρευνας και εξέτασης ενός CBDC.

🇺🇸 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Τον Φεβρουάριο του 2021, η Federal Reserve δημοσίευσε τις «Προϋποθέσεις για ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας γενικής χρήσης», το οποίο ανέφερε ότι το επόμενο βήμα θα ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός CBDC των ΗΠΑ. Επιπλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Βοστώνης ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με ερευνητές από την Πρωτοβουλία Digital Currency Initiative (DCI) του MIT σε μια «πολυετή συνεργασία» για να δημιουργήσει και να δοκιμάσει μια «υποθετική» πλατφόρμα ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας ανοιχτού κώδικα.

🇻🇪 Βενεζουέλα

Με το επίσημο νόμισμα, το Bolivar να κατρακυλάει λόγω των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού, η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας ανακοίνωσε το κρυπτογραφημένο περιουσιακό της στοιχείο τον Απρίλιο του 2018. Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας θα εισάγει το «petro oro», μια μορφή εξοικονόμησης με βάση την κρυπτογράφηση όπου το κοινό μπορεί να επενδύσει σε «petro» ή χρυσό. Το «petro» είναι πλέον υποχρεωτικό για την υποστήριξη των βενζινάδικων της χώρας.

Χώρες που προχώρησαν σε ακύρωση σχεδίων για CBDC

🇩🇰 Δανία

Η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας διερεύνησε τη βιωσιμότητα ενός εθνικού ψηφιακού νομίσματος (E-kroner) το 2016 και το 2017. Σε αναλυτική έκθεση του 2017, η Κεντρική Τράπεζα ανέφερε: «Τα πιθανά οφέλη από την εισαγωγή ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στη Δανία δεν συνάδει με τις σημαντικές προκλήσεις που θα παρουσιάσει αυτή η εισαγωγή. Η Danmarks Nationalbank, επομένως, δεν σχεδιάζει να εκδώσει ψηφιακό νόμισμα». Αναφερόμενη στην υπάρχουσα ασφαλή και αποτελεσματική υποδομή πληρωμών της Δανίας, η έκθεση σημείωσε ότι τα κέρδη από το CBDC δεν υπερβαίνουν τους κινδύνους οικονομικής αστάθειας. Το CBDC μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συστηματική λειτουργία τραπεζών.

🇪🇨 Ισημερινός

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε ένα ηλεκτρονικό νόμισμα, dinero electrónico ή DE το 2014. Η κυβέρνηση ξοδεύει περισσότερα από 3 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να ανταλλάσσει φθαρμένα παλιά χαρτονομίσματα με νέα δολάρια. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, το DE χρησίμευε ως μέσο πληρωμής. Ωστόσο, το 71% των λογαριασμών που ανοίχτηκαν παρέμειναν αδρανές, καθώς οι πολίτες δίσταζαν να αποδεχτούν ένα νέο νόμισμα και γενικά δεν εμπιστεύονταν την κυβέρνηση.

🇫🇮 Φινλανδία

Η Τράπεζα της Φινλανδίας κυκλοφόρησε το σύστημα έξυπνων καρτών Avant το 1993, το οποίο μπορεί εύκολα να θεωρηθεί το πρώτο CBDC στον κόσμο. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα ενιαίο εθνικό ηλεκτρονικό πορτοφόλι. Η Avant απέτυχε λόγω ανταγωνισμού της ATM. 2020 – Ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, πιστεύει ότι το ψηφιακό ευρώ είναι «πολύ πιθανό» να κάνει ντεμπούτο στην Ευρώπη τα επόμενα δέκα χρόνια.

🇳🇿 Νέα Ζηλανδία

Οκτώβριος 2020 – Ο Christian Hawkesby, αναπληρωτής διοικητής στην Reserve Bank της Νέας Ζηλανδίας, ανέφερε ότι η χώρα «δεν έχει άμεσο σχέδιο» για έκδοση CBDC.

Τέλος, να επισημανθεί ότι η BLOCKCAINARMY, μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας Blockchain, συνεργάζεται στενά με πολλές κυβερνήσεις.


*O Έρολ Ούσερ (Erol User) είναι πρόεδρος και CEO της USER HOLDİNG. Επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, πρόκειται έναν από τους καινοτόμους παίκτες της επιχειρηματικής τουρκικής σκηνής. Η USER HOLDİNG είναι επενδυτική τραπεζική εταιρεία που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες τόσο σε τουρκικές όσο και διεθνείς εταιρείες.