Σε μία δήλωση-έκπληξη φαίνεται πως προχώρησε ο Νορβηγός Stian Jensen, διευθυντής του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με τη νορβηγική εφημερίδα Verdens Gang, σχετικά με το ενδεχόμενο της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας πως μία λύση θα μπορούσε να είναι η «παραχώρηση μέρους των εδαφών της Ρωσία, τα οποία έχασε κατά τον πόλεμο». 

Συγκεκριμένα, είπε: «Νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να πάρει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει η ίδια πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί». 

Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναδεικνύει και αυτός σταθερά πως είναι στην ευχέρεια της ίδιας της Ουκρανίας να αποφασίσει το πότε και το πώς θα διαπραγματευθεί με τη Ρωσία, ώστε να σταματήσει ο πόλεμος, ενώ ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει εκφέρει γνώμη για κινήσεις που θα μπορούσε να κάνει η Ουκρανία προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή του τερματισμού του πολέμου. 

«Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί, αλλά μπορεί να είναι μία πιθανή λύση»

Στη συνέχεια, σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το αν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, δηλαδή την παραχώρηση εδαφών, προκειμένο να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί μελλοντικά στο ΝΑΤΟ, ο Jensen ανέφερε ότι το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» και ότι «τα ερωτήματα σχετικά με την εκχώρηση εδαφών στη Ρωσία συζητήθηκαν και από άλλους». Ωστόσο, επεσήμανε: «Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή λύση».

Ουκρανία: «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο»

Παρόλα αυτά τα νέα έφτασαν και στο Κίεβο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι Μιχάιλο Ποντόλιακ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter «γελοίο» το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών «με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ». Μάλιστα, πρόσθεσε πως «αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση του παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές».

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανάρτησή του ανέφερε τα εξής: «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;

»Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας "κακής ειρήνης" μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο.

»Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας "διαίρεσης της Ευρώπης": συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτική επιείκεια…».

Μεντβέντεφ: Για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Κίεβο

«Να αναγνωριστούν τα νέα εδαφικά δεδομένα, να διασφαλιστεί η αποστρατικωποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε μεταξύ άλλων, νωρίτερα, στο TASS ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλούζιν, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά τους λόγους που προβάλλει η ρωσική πλευρά για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Επίσης, εξήγησε ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί την επιβεβαίωση των θεμελιωδών αρχών της κυριαρχίας της Ουκρανίας - το ουδέτερο, εκτός ΝΑΤΟ και μη πυρηνικό καθεστώς της.

Τις δηλώσεις του αξιωματούχου του ΝΑΤΟ σχολίασε και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, επίσης στο TASS: «Γιατί; Η ιδέα είναι περίεργη. Το μόνο ερώτημα είναι ότι όλα τα υποτιθέμενα "δικά τους" εδάφη είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμα.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «για να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ, οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο», το οποίο αποκάλεσε και «πρωτεύουσα της αρχαίας Ρωσίας». Στο τέλος πρόεσθεσε: «Λοιπόν, τότε θα έπρεπε να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στη Λβιβ. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν».