Το πότε θα δοθούν τελικά μαχητικά αεροσκάφη F16 στην Ουκρανία διευκρίνισε σήμερα, Παρασκευή, μέσω δήλωσής του ενώπιον δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν: «Αυτό που κάναμε αυτή την εβδομάδα είναι να επισημοποιήσουμε μέσω μιας επιστολής του υπουργού Μπλίνκεν προς τους ομολόγους του στην Ευρώπη, ότι μετά την ολοκλήρωση αυτής της εκπαίδευσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι έτοιμες, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, να εγκρίνουν τη μεταφορά αεροσκαφών F-16 από τρίτες χώρες στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεζνίκοβ ο σχηματισμός ενός συνασπισμού, με επικεφαλής τη Δανία και την Ολλανδία, με σκοπό την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F16.

Κατά συνέπεια, ο Σάλιβαν, κατά την ενημέρωση που έκανε, αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία της Ουάσιγκτον με τους Ευρωπαίους εταίρους σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των εγχειριδίων.

Τι συμβαίνει με την εκπαίδευση

Η εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Αυγούστου στη Δανία, ενώ πρόκειται να δημιουργηθεί και κέντρο εκπαίδευσης στη Ρουμανία. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δανία κια την Ολλανδία, το γεγονός ότι το πρόγραμμα δεν έχει εγκριθεί και επίσημα από τις ΗΠΑ είναι ένας από τους λόγους που καθυστερή η έναρξη, ενώ ένας άλλος λόγος είναι η εξοικείωση των Ουκρανών πιλότων και τεχνικών με την αγγλική ορολογία. Σύμφωνα με την Washington Post, η εκπαίδευση των πιλότων δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το επόμενο καλοκαίρι, δηλαδή αυτό του 2024.

Οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Ολλανδίας υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει τον δρόμο για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, αν και είναι ασαφές πότε θα γίνουν οι παραδόσεις προς το Κίεβο.

Η Ουκρανία δεν περιμένει F16 φέτος το φθινόπωρο και τον χειμώνα

Ωστόσο, και η ουκρανική πλευρά φαίνεται να έχει αντιληφθεί ότι φέτος δεν θα έχει στα χέρια της μαχητικά αεροσκάφη F16. Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση: «Είναι προφανές πως δεν θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την Ουκρανία το φθινόπωρο και τον χειμώνα με τα F-16». 

Ωστόσο σημειώνεται κάποια πρόοδος, πρόσθεσε, εξηγώντας πως οι χειριστές και οι τεχνικοί μπορεί να αρχίσουν την εκπαίδευσή τους στον Τύπο «στο εγγύς μέλλον». Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πως η παράδοση και παραλαβή F16 είναι ένα αίτημα που έχει το Κίεβο εδώ και μήνες, προκειμένου να αμυνθεί από καλύτερη θέση κατά της Ρωσίας.