Ένας Ρώσος πρώην στρατιώτης ζήτησε άσυλο στην Ολλανδία και δηλώνει ότι επιθυμεί να καταθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για εγκλήματα πολέμου που διάπραξαν ρωσικές δυνάμεις και στα οποία ήταν μάρτυρας όσο πολεμούσε στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα μια ολλανδική νομική πηγή στο Reuters.

Ο 60χρονος άνδρας, ο οποίος δήλωσε σε ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι ονομάζεται Ιγκόρ Σάλικοφ, ανέφερε ότι ήταν από το 2014 μέλος των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία δυνάμεων της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία και ότι εργαζόταν ως εκπαιδευτής για την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner στην Ουκρανία. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές τις θέσεις αυτές που ισχυρίστηκε ο 60χρονος ότι είχε στις φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις, είτε στην Wagner.

Αρνείται τις κατηγορίες η Ρωσία 

Ο Ουκρανός ανώτατος εισαγγελέας διερεύνησης εγκλημάτων πολέμου, Γιούρι Μπελούσοφ, δήλωσε στο Reuters ότι ο Σάλικοφ βρισκόταν ήδη σε επαφή με Ουκρανούς εισαγγελείς για περισσότερους από έξι μήνες και είχε δώσει κατάθεση στις ουκρανικές εισαγγελικές αρχές.

«Έδωσε μια σημαντική κατάθεση, με ορισμένες από τις μαρτυρίες που κατέθεσε να έχουν ήδη επιβεβαιωθεί, αναφορικά με την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022. Ανέφερε ορισμένα εγκλήματα πολέμου, τα οποία ερευνούμε, και κάποιες από τις αναφορές του έχουν ήδη επιβεβαιωθεί», τόνισε ο Μπελούσοφ στο Reuters.

Η Ρωσία, από πλευράς της, αρνείται σθεναρά κατηγορίες για διάπραξη θηριωδιών ή ότι στοχεύει αμάχους στην Ουκρανία. Ωστόσο, ο Σάλικοφ τόνισε στο ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα EenVandaag σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί πλήρως με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και ότι ήταν μάρτυρας «αγριοτήτων εναντίον αμάχων».

Ερευνά το ζήτημα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο 

Το ΔΠΔ δεν σχολίασε αμέσως τα δημοσιεύματα. Το Δικαστήριο, με έδρα την Χάγη, διεξάγει ήδη έρευνα για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία.

Τον Μάρτιο, το ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ρωσίδας επιτρόπου για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου που σχετίζονται με απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Gulaga.net σε ανάρτησή της στο Telegram τόνισε ότι ο Σάλικοφ δεν έγινε δεκτός από το ΔΠΔ μετά την άφιξή του στην Ολλανδία χθες Δευτέρα, καθώς ο εισαγγελέας και οι δικαστές του δεν ήταν ακόμη έτοιμοι για να τον ανακρίνουν.