Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι που έγιναν αμέσως μετά τη συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στην τιτάνια προσπάθεια ανασυγκρότησης της Ουκρανίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα, τόνισε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας από τη Ρωσία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πόλεις της Ουκρανίας, όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός, με έντονο το ελληνικό στοιχείο: «Είμαστε στο πλευρό σας όμως και γιατί οι λαοί μας συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς. Πολίτες ελληνικής καταγωγής έζησαν ειρηνικά επί αιώνες, επί χιλιετίες, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου, ευημερώντας και προσφέροντας στη χώρα σας».

«Γι’ αυτό και κανείς δεν ξεχνά τα εγκλήματα κατά της μαρτυρικής Μαριούπολης, μιας πόλης όχι μόνο με ελληνικό όνομα, αλλά και με ελληνικό αίμα σε πολλούς κατοίκους της. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Οδησσό, τη γενέτειρα της Φιλικής Εταιρείας, που φώτισε την Ελληνική Επανάσταση, όπως και για το Κίεβο και τόσες περιοχές τής χώρας σας που εξακολουθούν να δέχονται επιδρομές με χιλιάδες αμάχους να γίνονται καθημερινά στόχοι», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόβλημα που παρουσιάζεται σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά: «Γίνεται φανερό, λοιπόν, ότι οι συνέπειες αυτού του πολέμου δεν σταματούν στα όρια της ηπείρου μας. Αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη μας. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πρακτική πρέπει να καταδικαστεί. Η συμφωνία να ισχύσει αμέσως. Σε αυτήν, άλλωστε, η Αθήνα έχει συμβάλλει σημαντικά διότι -όπως είχαμε την ευκαιρία και να συζητήσουμε- το 50%, περισσότερο από το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων. Πρόκειται, όπως είπα και στην αρχή, για μία στάση με συνέπεια και συνέχεια.

«Θυμίζω ότι και η χώρα μας εφαρμόζει όλες τις ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον τής Μόσχας, παρά τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην οικονομία μας. Όπως στηρίξαμε και στηρίζουμε τη χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε για τις κυρώσεις της Ελλάδας στη Ρωσία. Υπογράμμισε ότι με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης: «Επαναλαμβάνω και σήμερα την ετοιμότητά μας να συνδράμουμε στην ευρωπαϊκή σας πορεία και προσχωρήσαμε μάλιστα, πρόσφατα, στην κοινή δήλωση των ηγετών των G7 σχετικά με την παροχή δεσμεύσεων ασφάλειας προς το κράτος σας, ενώ υπογράψαμε πριν από λίγο κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας. Και αυτό αποτελεί μία ακόμα απτή απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες. Η αλληλεγγύη μας, άλλωστε, ανθρωπιστική και αμυντική, υπήρξε έμπρακτη εξαρχής και, όπως συζητήσαμε, θα συνεχιστεί».

Ο κ. Μητσοτάκης, έκλεισε τις δηλώσεις του, απαγγέλοντας και αφιερώνοντας στον Ουκρανό πρόεδρο μερικά λόγια από τον μεγάλο Έλληνα λογοτέχνη Νίκο Καζαντζάκη: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς αν νικήσουμε ή αν νικηθούμε, πολέμα».

Το «ευχαριστώ» του Ζελένσκι

Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρθηκε στα ζητήματα που συζήτησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ τον ευχαρίστησε για την ετοιμότητα που έχει επιδείξει η Ελλάδα να βοηθήσει και να στηρίξει την Ουκρανία στον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία.

Επίσης, μίλησε για το ζήτημα της μεταφοράς σιτηρών και για τις σχετικές προτάσεις που παρουσίασε. Ακόμα, αναφέρθηκε στη θέληση της Ελλάδας, την οποία εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης, να συμβάλλει στην ανασύνταξη της πόλης της Οδησσού. 

«Σας ευχαριστώ πολύ, ευχαριστώ Ελλάδα, ευχαριστώ για την πρόσκληση, ζήτω η Ουκρανία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Ουκρανός πρόεδρος.