Τα κεφάλια μέσα από σήμερα όλων των κυβερνητικών στελεχών, διακοπές τέλος για όσους μπόρεσαν να φύγουν για ξεκούραση, από σήμερα Δευτέρα όλα τρέχουν γύρω από τις οικονομικές εξελίξεις, καθώς αυτές θα καθορίσουν την πορεία του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με την καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών.

Το καλοκαίρι περνάει γρήγορα, η επιστροφή στην πραγματικότητα της καθημερινότητας έρχεται επίσης πολύ γρήγορα και τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που θα ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ. Σε τρεις εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανέβει για πρώτη φορά μετά τις εκλογές στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα αναφερθεί σε μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση, μέτρα τα οποία θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Αντίθετα, το περιεχόμενο των μέτρων που ανακοινωθούν θα είναι, όπως αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αντοχών της οικονομίας, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, σε μία χρονιά μάλιστα που κορυφαία επιδίωξη είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι εξαιρετικά προσεκτικός, δεν υπόσχεται πράγματα που δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Και το κυριότερο, δεν ακολουθεί την πεπατημένη των άλλων πολιτικών αρχηγών, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, κοροϊδεύοντας την κοινωνία και τους πολίτες. Γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εκλεγούν στη θέση του πρωθυπουργού, μοιράζουν ψέματα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να υπόσχονται πράγματα που δεν πρόκειται να υλοποιήσουν ποτέ.

Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει φέτος στη ΔΕΘ απόλυτα ενισχυμένος με τη λαϊκή εντολή, χωρίς να έχει υποσχεθεί ψέματα και εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας που θα κλείσει οριστικά την πόρτα στη 12ετή κρίση που έφερε τη χώρα τόσες δεκαετίες πίσω.

Οι φετινές προοπτικές για την ελληνική οικονομία είναι οι καλύτερες των τελευταίων δεκαετιών. Η Ελλάδα μπορεί να μη μετατράπηκε σε… Ελβετία, σίγουρα όμως είναι στην καλύτερη αφετηρία των τελευταίων ετών. Η φετινή ΔΕΘ αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής για την ελληνική οικονομία. Καλή εβδομάδα σε όλες και σε όλους…