Τη λογική της κυβέρνησης, πως όσο υπάρχουν οικονομικές δυνατότητες θα στηρίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά, περιγράφει με αναλυτικό τρόπο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καλάθι του Νοικοκυριού, το οποίο χαρακτηρίζει ένα απολύτως αποδοτικό μέτρο. Παράλληλα, επικαλούμενος την πρακτική της κυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες φοροελαφρύσεις: «Η μείωση των φόρων ήταν πάντα στο σκεπτικό της κυβέρνησης, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης». Ο κ. Σενετάκης αναφέρεται αναλυτικά στους ελέγχους που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες τόσο για τις τιμές στα τρόφιμα όσο και σε αυτές των καυσίμων, τονίζοντας πως έχουν μπει, εκτός των άλλων, και σημαντικά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξηγεί τη σημασία που έχει για την οικονομία και κατ’ επέκταση για τη χώρα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, υπογραμμίζοντας πως η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και στο πεδίο των ξένων επενδύσεων. «Η κατά 32% αύξηση των συνολικών επενδύσεων το 2022 (ρεκόρ 20ετίας) θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τον επόμενο χρόνο. Τρέχουμε δυναμικά ό,τι μπορεί να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις», υποστηρίζει ο κ. Σενετάκης και κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον τομέα ευθύνης του – «καινοτομία παντού» είναι το σύνθημα, δηλαδή σκέψη έξω από το κουτί και βλέμμα στις προκλήσεις του μέλλοντος. 

Τι δυνατότητες κρατικής παρέμβασης υπάρχουν για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών; 

Από την αρχή της πληθωριστικής κρίσης, πρωταρχικό μέλημα του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν και παραμένει η ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της κοινωνίας. Προς τούτο συνεχίζουμε να αξιοποιούμε αποδοτικά, κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη, κυβερνητικά εργαλεία όπως είναι το Καλάθι του Νοικοκυριού, η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους σε σημαντικά προϊόντα για την ελληνική οικογένεια, η διαρκής αναβάθμιση της πλατφόρμας e-Καταναλωτής, για να μπορεί να κάνει ο Ελληνας πολίτης πιο συμφέρουσες τις αγορές του, οι διαρκείς σαρωτικοί και αυστηροί έλεγχοι σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ελληνική οικογένεια και τον Ελληνα καταναλωτή από αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τον εισαγόμενο πληθωρισμό για να κερδοσκοπούν. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε και διαθέτουμε την ισχυρή πολιτική βούληση να το πράξουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. 

Ανησυχείτε για έναν δύσκολο χειμώνα και στα καύσιμα; Η τιμή της βενζίνης είναι και πάλι πολύ υψηλή... 

Ο,τι πράττουμε στο μέτωπο της ακρίβειας, πράττουμε και στο μέτωπο των τιμών της βενζίνης. Είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και το πράττουμε. Σε όλη την Ελλάδα έχουμε επιβάλει πρόστιμα πάνω από 70.000 ευρώ, ενώ από την άλλη επεκτείνουμε το πλαφόν για το περιθώριο κέρδους μέχρι τέλους του χρόνου για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. 

Το Καλάθι του Νοικοκυριού ως λογική θα συνεχιστεί; 

Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις! Ετσι δεν λέμε σε ποδοσφαιρικούς όρους; Ε, λοιπόν, αντίστοιχα, ένα εργαλείο που αποσκοπεί στην προστασία της ελληνικής οικογένειας από την ακρίβεια και την εισαγόμενη πληθωριστική κρίση και το συνεχίζεις και το επεκτείνεις. Το Καλάθι του Νοικοκυριού, το Market Pass και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, επεκτείνονται και στις κατηγορίες των σχολικών ειδών. 

Τι να περιμένουμε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ; Υπάρχουν σκέψεις για φοροελαφρύνσεις; 

Η μείωση των φόρων είναι πάντα στο σκεπτικό της κυβέρνησης, κάτι που ήδη έχει αποτυπωθεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας από την αρχή της προηγούμενης τετραετίας και είναι ένας από τους βασικούς λόγους που η χώρα κρατήθηκε όρθια, παρά τις πρωτόγνωρες κρίσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό που μπορώ να υπενθυμίσω, ως υφυπουργός Ανάπτυξης, είναι πως με το κλείσιμο της προηγούμενης τετραετίας, η Ελλάδα πέτυχε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης, συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%, πρώτη παγκοσμίως στον ρυθμό βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων. 

Η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας τι σημαίνει πρακτικά για την ελληνική οικονομία; 

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει συμβόλαιο εμπιστοσύνης στη χώρα! Από την πρώτη στιγμή, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης όλων (πολιτών, εταίρων, συμμάχων και αγορών) απέναντι στην Ελλάδα ήταν κεντρικός πολιτικός στόχος των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα έρθει ως επιστέγασμα, ως επιβράβευση, αν θέλετε, μιας μακράς, συνεπούς και επίπονης προσπάθειας που καταβάλαμε όλοι το προηγούμενο διάστημα. Η πρώτη... θετική αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επήλθε από τους πολίτες στις πρόσφατες εκλογές. Οι πολίτες με την ψήφο τους επισφράγισαν την πολιτική σταθερότητα, η οποία ήταν βασικός όρος και προϋπόθεση, προκειμένου οι αγορές να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ακριβώς αυτό. Και πρακτικά θα σημάνει ένα πιο λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες αλλά και ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για πολίτες και επιχειρήσεις. Θα επιφέρει δηλαδή περαιτέρω συμπίεση του κόστους δανεισμού, χαμηλότερα του 4,8% που κυμαίνεται σήμερα. 

Πάντα η συζήτηση πάει στις ξένες επενδύσεις. Πέραν των όσων γίνονται στα ακίνητα, να περιμένουμε κάτι περισσότερο; 

Είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν πολύ περισσότερα. Με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα, η χώρα μας πλέον εκτός από ελκυστικός γίνεται και ασφαλής επενδυτικός προορισμός. Η κατά 32% αύξηση των συνολικών επενδύσεων το 2022 (ρεκόρ 20ετίας) θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τον επόμενο χρόνο. Τρέχουμε δυναμικά ό,τι μπορεί να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για νέες επενδύσεις. Και πέραν των παραδοσιακά δυναμικών τομέων της οικονομίας όπως τα τρόφιμα, το real estate, τις κατασκευές και τον τουρισμό, δίνουμε έμφαση σε νέους όπως η ενέργεια, τα logistics, τα φάρμακα, η υψηλή τεχνολογία, οι επικοινωνίες. Σκοπός μας είναι η καινοτομία, που είναι το βασικό αντικείμενο της αρμοδιότητάς μου, να περάσει παντού σε όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας, ακόμα και στον τρόπο που σκεφτόμαστε! Το μήνυμα είναι «καινοτομία παντού». Και καινοτομία χωρίς σκέψη έξω από το κουτί δεν μπορεί να υπάρξει. Οπότε στο εξής η έμφαση δίνεται εδώ. Στο πώς θα δημιουργήσουμε το μέλλον. Στο πώς θα προσαρμοστούμε στις ραγδαίες μεταβολές που επιφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση. Στο πώς θα ανοίξουμε την πόρτα στην τεχνητή νοημοσύνη. Στο πώς θα συνδέσουμε την έρευνα (που ανθεί στη χώρα μας) με την επιχειρηματικότητα. Εχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας και κάποια στιγμή στην Ελλάδα αυτές πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου.