Με το βλέμμα στην Ελλάδα των επομένων γενεών θα μιλήσει φέτος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει και δρομολογήσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, αρκετές από τις οποίες θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ χρόνια και τώρα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εκείνη που θα τις κάνει πράξη. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι το πακέτο που θα ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στις 9 Σεπτεμβρίου στο Βελλίδειο από το βήμα της ΔΕΘ θα είναι κατά βάση μεταρρυθμιστικό και όχι οικονομικό. Αλλωστε, ήδη έχουν ανακοινωθεί και ψηφιστεί οικονομικά μέτρα στήριξης ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Σημειώνουν ότι τα περισσότερα οικονομικά μέτρα έχουν θεσμοθετηθεί και έχουν υλοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει πολύ οριακές οικονομικές παρεμβάσεις. Αλλωστε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις είχε μιλήσει για τον πολυεπίπεδο εκσυγχρονισμό του κράτους και αυτόν θα παρουσιάσει αναλυτικά φέτος στη ΔΕΘ. 

Μεγάλα οικονομικά οφέλη 

Παράλληλα, θα έχει σαφή εικόνα για τα έσοδα από τον τουρισμό, όπου με βάση τα στοιχεία που ήδη έχουν στην κυβέρνηση, όλα δείχνουν ότι η σεζόν έχει πάει εξαιρετικά. Και βέβαια μέρα με τη μέρα η χώρα έρχεται όλο και πιο κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα επιφέρει μία σειρά από οικονομικά οφέλη, με πρώτο τη μείωση του κόστους δανεισμού για όλους και ταυτόχρονα θα βελτιώσει περαιτέρω τη διεθνή εικόνα της ελληνικής οικονομίας. 

Ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης 

Σε όλες τις τοποθετήσεις του ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει πως αυτή η εξέλιξη θεωρείται δεδομένη. «Το γνωρίζετε ότι και η δική μας χώρα έχει αφήσει πίσω της μία κρίση, αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, σύντομα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο. Διαμορφώνεται σε έναν παγκόσμιο επενδυτικό προορισμό και αποτελεί μια νέα οικονομική, ενεργειακή αλλά και εμπορική γέφυρα συνεργασίας ανάμεσα σε τρεις ηπείρους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος την Παρασκευή στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, η επίσκεψη του οποίου σηματοδοτεί την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης Ελλάδας και Ινδίας σε στρατηγική, κάτι που επίσης θα επιφέρει μία σειρά από οφέλη, δεδομένου ότι η ασιατική χώρα χαρακτηρίζεται ήδη ως γίγαντας στην παγκόσμια οικονομία. 

Το σχέδιο για την Πολιτική Προστασία... 

Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει ένα ευρύτερο σχέδιο για την Πολιτική Προστασία, καθώς οι φετινές πυρκαγιές έδειξαν ότι μιλάμε για μια καινούργια πραγματικότητα. Αυτό το καλοκαίρι είχαμε περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, περισσότερες ημέρες σε συνθήκες καύσωνα, περισσότερες πυρκαγιές και με μεγαλύτερη ένταση που απαιτούσαν διαφορετική αντιμετώπιση για την κατάσβεσή τους. 

Επ’ αυτού υπάρχει αρχικά το Σχέδιο Αιγίς ύψους 1,7 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά στην ενίσχυση του εξοπλισμού με αγορά νέων πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair και νέων ελικοπτέρων, τα οποία είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά. Επίσης, θα υπάρξει μετακίνηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στη διαχείριση των δασών για την καλύτερη προετοιμασία για την προστασία τους, την καλύτερη οργάνωση της άμυνας στο δάσος, τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και την προστασία του περιβάλλοντος. Καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της κοινωνίας, με το παράδειγμα του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, όπου υπάρχει επιτήρηση με drones για τους καθαρισμούς, να είναι προς μίμηση για την αποτελεσματικότητά του, αλλά και του Συνδέσμου Πεντέλης σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό. 

«Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι πώς εμπλέκεις συνολικότερα την κοινωνία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτό που είδαμε φέτος θα υπάρχει με ένταση και τα επόμενα καλοκαίρια, ενώ το χειμώνα θα έχουμε επίσης πλημμύρες και έντονα φαινόμενα. Εχουμε οργανωθεί πολύ καλύτερα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα», τονίζουν στην κυβέρνηση. 

Ετσι το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στην Πολιτική Προστασία έχει τρία επίπεδα. Πρώτον, την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης, κυρίως των εναέριων. Δεύτερον, τη μετακίνηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προστασία των δασών και, τρίτον, την εμπλοκή και το συντονισμό της κοινωνίας.