Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται επιχειρηματικά και αναπτυξιακά τάσεις και προτάσεις που θα την οδηγήσουν με ασφάλεια στο μέλλον. Σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η 87η ΔΕΘ θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της αγοράς σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας, προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας, εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αντανακλώντας ουσιαστικά, τη σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα της χώρας.

Επιπλέον, πλήθος εκδηλώσεων και πρωτότυπων αφιερωμάτων θα εμπλουτίσει τον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της ΔΕΘ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλων των ηλικιών. Με τιμώμενη χώρα τη Βουλγαρία θα πραγματοποιηθεί από τις 9-17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης το σημαντικότερο επιχειρηματικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γεγονός του 2023, η 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωσή της το 1926 και από τότε η γειτονική χώρα έχει αδιάλειπτη παρουσία σε πολλές γενικές και κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo.

Όπως επισήμανε σε σχετική επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, κ. Nikola Stoyanov, η 87η ΔΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική διοργάνωση της νοτιοανατολικής Ευρώπης και το ιδανικό γεγονός, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές, επιχειρηματικές, πολιτικές, πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Βουλγαρία είναι μία από τις αρχαιότερες χώρες της Ευρώπης. Μια χώρα με στρατηγική θέση, υπέροχη φύση και αξιοθέατα που την καθιστούν έναν εξαιρετικό τόπο τόσο για επιχειρήσεις όσο και για τουρισμό. Πέντε πανευρωπαϊκοί διάδρομοι μεταφορών διέρχονται από τη Βουλγαρία, συνδέοντας την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η Βουλγαρία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ και αναμένει να ενταχθεί στον χώρο Σένγκεν μέχρι το τέλος του 2023. Αναμένεται επίσης να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2025, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στις επενδύσεις εκεί.

Η Βουλγαρία είναι ένας τόπος που παρέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη καινοτομιών σε διάφορους τομείς, αλλά κυρίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και της πράσινης οικονομίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λύσεων χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), της άμυνας, της διαστημικής πολιτικής και άλλων.

Η Βουλγαρία είναι περιφερειακός ηγέτης στη δημιουργία οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2022, η χώρα ηγείται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πάνω από 1.600 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η διοργάνωση της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ξεκινά το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, τηρώντας πιστά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της.

Ειδική θεματική ενότητα για την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ, την «Thessfashion», διοργανώνει για πρώτη φορά φέτος στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), με στόχο την προβολή και ενίσχυση της εξωστρέφειας των κλάδων αυτών, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο «Thessfashion» είναι 40, καταλαμβάνοντας επιφάνεια 1.600 τ.μ. στο περίπτερο 16, ενώ θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις μόδας, ανοιχτές για το κοινό, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου (γυναικείο, αντρικό ένδυμα, υπόδημα και αξεσουάρ) και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου (παιδικό ένδυμα).

Πέραν της ειδικής συμμετοχής που διοργανώνει στο περίπτερο 16, το ΒΕΘ συμμετέχει και στο περίπτερο 2 ενώνοντας τις δυνάμεις του για μια ακόμη χρονιά με τα Βιοτεχνικά Επιμελητήρια Αθηνών και Πειραιά, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Η 87η ΔΕΘ, το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός της χώρας, θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στο Διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τα δεδομένα αλλάζουν και το νέο οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, μετά από την πολύμηνη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, απαιτεί συγκλίσεις και συνεννόηση από τα πολιτικά κόμματα. Η ΔΕΘ είναι το κίνητρο για αλλαγή πολιτικής και χάραξη νέας πορείας.

Η 87η ΔΕΘ είναι βήμα εκκίνησης και ανασύνταξης. Η πόλη έχει μείνει πίσω και ίσως δοθεί η ευκαιρία να προχωρήσει πιο γρήγορα και να αναθεωρήσει τους στόχους της.