Ενα restart, έπειτα από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι για την κυβέρνηση, θα επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Μετά τα χαμόγελα και την αισιοδοξία που σκόρπισε στο κυβερνητικό στρατόπεδο η καθαρή νίκη και αυτοδυναμία στις εκλογές του Ιουνίου, ακολούθησε ένα δίμηνο που σημαδεύτηκε εν πολλοίς από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της επικράτειας, που αφήνουν πίσω τους σημαντικές απώλειες στον δασικό πλούτο της χώρας.

Η κρυφή ελπίδα της κυβέρνησης είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Παραπολιτικά», ότι την παραμονή της άφιξης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς θα έχει δημοσιοποιηθεί η θετική είδηση που προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου.

Η επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα και κατά συνέπεια στη λεγόμενη κανονικότητα 13 ολόκληρα χρόνια μετά την κρίση χρέους και την υπογραφή του πρώτου μνημονίου με τους δανειστές.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS ένας από τους τέσσερις τους οποίους λαμβάνει υπόψη της επισήμως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άρα «μετρά» για την επενδυτική βαθμίδα, έχει προγραμματίσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. Αισιοδοξία δημιουργεί η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στις αρχές Αυγούστου από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings νωρίτερα και από τον ιαπωνικό οίκος R&I που ωστόσο δεν είναι από τους αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση την περασμένη τετραετία πέτυχε συνολικά έντεκα αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και είναι πλέον ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα κάτι που, εκτός από συμβολική και πολιτική σημασία, έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Κατά πρώτον θα μειώσει το επιτόκιο και συνεπώς το κόστος δανεισμού και για την Ελληνική Δημοκρατία στα ομόλογα δηλαδή που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κατά δεύτερον θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επενδύσεις από το εξωτερικό αφού οι επιχειρήσεις στην Ιαπωνία για παράδειγμα όπως επεσήμαναν στον κ Μητσοτάκη στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Τόκιο δεν επιτρέπεται να επενδύουν σε χώρες που δεν έχουν την εγγύηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πιστοποιητικό

Εφόσον λοιπόν ο πρωθυπουργός ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη με την αναβάθμιση στα «μπαγκάζια» του, θα έχει το καλύτερο δυνατό πιστοποιητικό για την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί την τελευταία τετραετία και για την εμπιστοσύνη του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στις αντοχές και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την κυβερνητική σταθερότητα.

Ολα αυτά είναι στοιχεία που θα αναδείξει τόσο στην ομιλία του το Σάββατο το βράδυ όσο και στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο το κύριο περιεχόμενο και η βασική φιλοσοφία των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ θα είναι οι μεγάλες αλλαγές και οι βαθιές τομές που σχεδιάζει να υλοποιήσει στο κράτος, σε πολλά επίπεδα, την προσεχή τετραετία, ξεκινώντας άμεσα από τους επόμενους μήνες.