Σε ρυθμούς ΔΕΘ μπαίνει από σήμερα η κυβέρνηση, καθώς αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ομιλία του πρωθυπουργούστη Θεσσαλονίκη. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ως γενική αρχή ότι φέτος δεν θα έχουμε οικονομικό καλάθι, αλλά μεταρρυθμιστικό καλάθι. Αλλωστε, με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι η λογική της εύκολης παροχολογίας ανήκει στο παρελθόν και στην αφετηρία της δεύτερης τετραετίας ό,τι ανακοινωθεί εννοείται ότι θα είναι κοστολογημένο και δεν θα παραβιάζει τα όρια που θέτει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος. 

Εξάλλου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε από την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. «Είμαστε στην αρχή της τετραετίας. Πάμε να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα και στο κράτος, στα ψηφιακά, στην αξιολόγηση δομών και προσώπων, στην Υγεία, στα εργασιακά, στην οικονομία, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στο σεβασμό του δημοσίου χώρου, στην Αστυνομία», λένε επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. 

«Να γίνουμε Ευρώπη παντού» 

Ο μεγάλος στόχος όπως τον είχε θέσει από την προεκλογική περίοδο κιόλας ο πρωθυπουργός είναι «να γίνουμε Ευρώπη παντού», δηλαδή στους τομείς όπου υστερούμε να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρτ και, όταν επανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα που θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο ενός επώδυνου κύκλου για την Ελλάδα, να προχωρήσουμε σε πολλούς τομείς έχοντας πατήσει ξανά σταθερά στα πόδια μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς εν όψει της εμφάνισής του στη ΔΕΘ στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου. 

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα τα οποία θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σε τρεις εβδομάδες δεν θα διαταράσσουν τη δημοσιονομική σταθερότητας που αποτελεί πλέον το ισχυρό χαρτί της χώρας. Στο τραπέζι βρίσκεται η επέκταση του Market Pass ως το τέλος του χρόνου, ένα νέο σύστημα για τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που θα είναι στοχευμένο, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και χορήγησή του σε περισσότερους, νέα επιταγή ακρίβειας 200-250 ευρώ τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους, υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους, επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αυξήσεις την 1η Ιανουαρίου του 2024 και επέκταση ως τον Ιούλιο του 2024 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στον τουρισμό, στις μεταφορές, στην εστίαση και τον πολιτισμό. 

Οδηγός ο Προϋπολογισμός 

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και αφού υπάρχει σαφής εικόνα για τα στοιχεία του Προϋπολογισμού τον Αύγουστο. Αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις που αυξάνουν το εισόδημα και που θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο αποτύπωμα στις τσέπες των πολιτών όταν υποχωρήσει και ο πληθωρισμός των τροφίμων, που εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. 

«Η κοινωνική πολιτική δεν είναι στα λόγια. Δεν είναι αυτή που είναι γραμμένη στα πανό. Δεν είναι αυτή που γίνεται σε πορείες χωρίς αιτήματα. Κοινωνική πολιτική είναι αυτή που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κοινωνική πολιτική είναι να δίνεις τις συντάξεις στην ώρα τους, να αυξάνονται τα αναπηρικά επιδόματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη δέσμευση της κυβέρνησης για αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.