Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει ξεκινήσει ήδη η προετοιμασία για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, ενώ τα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά θετικά.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει και φέτος με συγκεκριμένα στοιχεία και να παρουσιάσει τι έγινε και τι έχει δρομολογηθεί από εδώ και στο εξής, έχοντας ήδη νομοθετήσει το 50% των προεκλογικών εξαγγελιών του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή. 

Αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στο Μέγαρο Μαξίμου, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ό,τι πει θα το κάνει πράξη. 

Στο οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι η επίτευξη του εθνικού στόχου της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, η μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ με ρυθμό-ρεκόρ στην ευρωζώνη, η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και ακολουθούν συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Σημειώνουν, δε, ότι, σύμφωνα με ανάλυση της Τραπέζης της Ελλάδος, μόνο η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας από 70 έως 100 μονάδες βάσης μέσα σε έξι μήνες, ενώ υπάρχουν περιθώρια και για περαιτέρω μείωση. 

Το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης παραμένει βέβαια η περαιτέρω πτώση και της ανεργίας όπου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ παρατηρείται την ίδια στιγμή έλλειψη προσωπικού σε τομείς όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η οικοδομή, ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία. «Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα οι μισθοί να αυξηθούν και να βάλουν οι επιχειρήσεις το χέρι στην τσέπη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει και οι συνθήκες εργασίας να είναι ανθρώπινες, ενώ μίλησε για την πάταξη της «μαύρης» εργασίας.