«Νομίζω είναι δυνατόν πολιτικά να πιέσουμε για την αποστρατικωποίηση της Ρωσίας σε αυτό το έδαφος της χερσονήσου», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Youtube για το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε διαπραγματεύσεις για μία λύση για την Κριμαία.

Όπως εξήγησε στη συνέντευξή του ο Ουκρανός Πρόεδρος, η οποία αναμεταδόθηκε και στα ουκρανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) σήμερα, το πρωί της Δευτέρας, υπάρχει αυτή η πιθανότητα, επειδή οι ουκρανικές δυνάμεις κερδίζουν εδάφη κατά την πορεία τους νότια, προς τη Μαύρη Θάλλασα. Ουκρανοί στρατιώτες στον νότο της χώρας προωθούνται σταδιακά προς την ακτή της Μαύρης Θάλασσας, σε μια προσπάθεια να αποκοπεί ένας δρόμος ανεφοδιασμού των ρωσικών δυνάμεων στη χερσόνησο.

Υπενθυμίζεται, σε αυτό το σημείο, πως η Κριμαία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, έτσι, αναφερόμενος στα διοικητικά σύνορα της συγκεκριμένης περιοχής, ο Ζελένσκι ανέφερε: «Νομίζω είναι δυνατόν πολιτικά να πιέσουμε για την αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας σε αυτό το έδαφος της χερσονήσου». Επίσης, πρόσθεσε πως μία πολιτική λύση θα ήταν προτιμότερη για την Κριμαία, υποστηρίζοντας πως το ενδεχόμενο της διαπραγμάτευσης μίας λύσης για την Κριμαία θα είχε λιγότερα θύματα. 

Ζελένσκι: Στόχος να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας στην Ουκρανία 

Το Κίεβο είναι αντιμέτωπο με μια γενικευμένη εισβολή από τη Ρωσία και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στόχος του είναι να πάρει πίσω την Κριμαία όπως και περιοχές που έχουν καταληφθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος, τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι φαίνεται πως είναι πιστός σε αυτόν τον στόχο, καθώς δήλωσε ότι δεν ήθελε να μετατοπίσει τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος.

Έπειτα, συνέχισε, τονίζοντας, ότι ο στόχος είναι να απελευθερώσουμε τα εδάφη μας στην Ουκρανία. Τέλος, επεσήμανε ότι η προώθηση σε ρωσικό έδαφος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο κρίσιμη δυτική υποστήριξη και αυτό θα σήμαινε απώλειες για το Κίεβο.