Μία παγκόσμια ειρηνευτική Σύνοδο για «όλους εκείνους που δεν ανέχονται οποιαδήποτε επιθετικότητα», τους οποίους και προσκαλεί να λάβουν μέρος σε αυτήν, προετοιμάζει ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. 

Ακόμα, ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει πως, μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, καμία χώρα «δεν θα τολμήσει» να επιτεθεί σε άλλην.

«Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι για να ηττηθεί η Ρωσία»

Επιπλέον, και από το βήμα του ΟΗΕ, ο Ζελένσκι κατηγόρησε για άλλη μία φορά τη Ρωσία για «γενοκτονία», λέγοντας ότι εκτοπίζει μικρά παιδιά από τα ουκρανικά εδάφη και τα διδάσκει «να μισούν την Ουκρανία». Όπως περιέγραψε: «Γνωρίζουμε τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων παιδιών και έχουμε αποδείξεις για εκατοντάδες χιλιάδες άλλα που απήχθησαν από τη Ρωσία, από τα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, και στη συνέχεια εκτοπίστηκαν».

«Προσπαθούμε αυτά τα παιδιά να γυρίσουν στο σπίτι, αλλά ο χρόνος περνά. Τι θα τους συμβεί; Στη Ρωσία τους μαθαίνουν το μίσος για την Ουκρανία και όλοι οι δεσμοί με τις οικογένειές τους έχουν κοπεί. Αυτό είναι σαφώς μια γενοκτονία», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι η Μόσχα προσπαθεί να μετατρέψει σε όπλα τα τρόφιμα και την ενέργεια. Όπως εξήγησε, χρησιμοποιώντας σαν όπλο την παγκόσμια έλλειψη τροφίμων στις αγορές, ελπίζει ότι θα της αναγνωρίσουν ως δικά της κάποια, αν όχι όλα, τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσουν με βάση την ενότητα απέναντι στη Ρωσία. Όπως τόνισε, «πρέπει να δράσουμε ενωμένοι για να ηττηθεί» η Ρωσία, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επικεντρωθεί στις διεθνείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συνέχισε. Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «ο κατακτητής πρέπει να επιστρέψει στη δική του γη».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή ήταν η πρώτη δια ζώσης ομιλία του Ζελένσκι στη Γενική Συνέλευση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πέρσι τον Φεβρουάριο.