Στην Ουάσιγκτον αναμένεται να βρεθεί την επόμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, το οποίο γίνεται με αφορμή την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, πρόκειται να επισκεφθεί και το Κογκρέσο, το οποίο συζητά νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία που θα αγγίξει τα 24 δισ. δολάρια, όπως αναφέρουν το Γαλλικό Πρακτορείο και αμερικανικά ΜΜΕ. 

Η σημασία της επίσκεψης στο Κογκρέσο

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, η επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου στο Κογκρέσο έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές συζητούν τις τελευταίες εβδομάδες την αποστολή νέας αμερικανικής στρατιωτικής και ανθρωπιστικής βοήθεια στην Ουκρανία, μία κίνηση που δεν βρίσκει όλους τους βουλευτές σύμφωνους. 

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, συγκεκριμένα, όπου την πλειοψηφία έχει το ρεπουμπλικανικό κόμμα, Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εκφράζουν διαφωνίες για την νέα αποστολή βοήθειας.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία επίσκεψη του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον ήταν τον Δεκέμβριο του 2022 και είχε αιφνιδιαστικό χαρακτήρα. Μάλιστα, τότε, μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, ο Ουκρανός πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στο Κογκρέσο.

Λίγους μήνες αργότερα, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Κίεβο, σε μια ιστορική επίσκεψη, την πρώτη Αμερικανού προέδρου σε περιοχή που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και δεν ελέγχεται από τις ΗΠΑ.